Физическата активност е по-важна от наднорменото тегло

Физическата активност е по-важна от наднорменото теглоИзследвания показват, че физическата активност може значително да намали голяма част от отрицателните ефекти на наднорменото тегло върху здравето ни. Висококалоричните диети и намалената физическа активност доведоха до глобален проблем със затлъстяването и наднорменото тегло. Приблизително 300 милиона души по света страдат в различна степен от наднормено тегло.
Докато приемът на калории ни се увеличава значително през последните няколко десетилетия, то физическата активност, чрез която горим тези калории, достига минималния
допустим праг и дори минава неговата граница. Напредъкът на технологиите ни освобождава значително от уморителния труд, но прави почти невъзможно използването на поетите от нас калории - води се до положителен калориен внос.
Същевременно физическата активност води до значително понижаване на реактивността на организма към възпалителни процеси, които от своя страна водят до разстройване на функциите на засегнатия орган или система. Паралелно с това редовните упражнения водят до понижаване на кръвната захар и поддържането ѝ в оптимални граници под действието на инсулина.
Излишните килограми, особено около корема, имат отношение именно към повишаване количеството на медиаторите на възпалението и се отразяват на функцията на инсулина в поддържане нивата на кръвна захар.
Първото голямо проучване за положителните ефекти на физическата активност във фитнеса, дори без загуба на значително количество килограми, е проведено от изследователи в Cooper Institute - нестопанска организация в Далас, САЩ. В проучването са включени 22 000 мъже на възраст между 30 и 83 години. Изследователите измерват съотношението на мазнините спрямо мускулната маса в тялото на всеки един от участниците, след което провеждат тренировка на бягаща пътека.
В рамките на осем години 428 от мъжете са починали. Мъжете, които са с наднормено тегло, но във форма (определена чрез тест на бягаща пътека), са с два пъти по-малка вероятност за летален изход за разлика от мъжете със слаба фигура, но в лоша физическа форма.
Друго проучване в журнала на Американската асоциация по медицина от септември 2004 г. стига до подобно заключение. Почти четири години изследователите проследяват инфаркти и други "сърдечносъдови събития" сред 900 американски жени, които са провели коронарография. Открива се, че липсата на физическа активност, изчислена от отговорите на стандартните въпросници, е свързана с по-голям риск от неблагоприятно събитие, за разлика от изчисления индекс на телесна маса.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД