Не загърбвайте болките в гърба!

Плуването е един от най-полезните спортове в борбата с болките в гърбаБолките в гърба са често срещан проблем при тийнейджърите, който води след себе си други негативи. Нови проучвания твърдят, че младежите, които страдат от болки в гърба са по-склонни да пропушат, да пият алкохол и да развият симптоми на депресия и тревожност.
В повечето случаи болките в гърба при младежите се неглижира като проблем, който ще отмине. Рядко се споменава, че болките в гърба могат да причинят сериозни проблеми на подрастващите, нужда от рехабилитации, отсъствие от училище, нарушаване на някои ежедневни дейности на детето.

Ново проучване сред тийнейджърите в Европа показва, че дискомфортът от постоянните болки в гърба кара тийнейджърите да бягат от училище, да употребяват алкохол и да пушaт. Тези "удоволствия" им помагат временно да намалят усещането за болка.
Участниците в това проучване са на възраст между 13 и 15 години, които имат болки в гърба между два и три пъти в седмицата. Тези младежи са три пъти по-склонни да употребяват алкохол и цигари и да бягат от училище. Колкото са по-чести и интензивни болките, толкова по-склонни са те към тези пороци.
Тези констатации водят до заключения, че болката сред подрастващите трябва да се обсъждат широко и да се търсят начини на подобряване състоянието на страдащите. Все още се знае малко за причините за болките в гърба при тийнейджърите и начините за облекчаването им. В повечето случаи специалистите твърдят, че болката се дължи на интензивния растеж. За съжаление, не рядко тези проблеми се неглижират с презумпцията, че болките не са сериозни и ще изчезнат без намеса и нужда от лечение.
Редовното спортуване може да предотврати появата на болка в гърба, а също и да намали болките, когато вече са се появили. Подходящи спортове са плуване, тенис, бягане, фитнес, аеробика. Продължителното застояване би влошило състоянието.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД