Какъв тип тяло имате и какво трябва да правите

Какъв тип тяло имате и какво трябва да правитеВероятно сте забелязали, че хората се различават по формата на тялото. Освен това, някои хора са склонни да наддават лесно на тегло, други не напълняват, въпреки поглъщането на големи количества калории.
Не бързайте да завиждате на вторите – за тяхната „дарба“ си има причина и тя не е особено добра. Според генетиката, формата на тялото се дели на три основни типа – ектоморфен, мезоморфен и ендоморфен.
Ектоморфен тип тяло
Ектоморфният тип тяло най-често има форма на тънка пръчка или форма на леко извита люта чушка.
Тези хора имат фина костна структура. Те са кльощави, имат много ускорен метаболизъм и не са склонни да наддават тегло лесно.
Споменахме, че не трябва да бързате да им завиждате. Слабата фигура се дължи на хормоните на щитовидната жлеза, които доминират при тези хора. Техните количества са по-големи и спомагат за ускоряването на метаболизма.
Така ектоморфният тип хора се хранят обилно по няколко пъти на ден без да напълняват.
Най-добрата диета за ектоморфния тип: високо въглехидратни храни (ориз, макаронени изделия, зеленчуци, плодове. Протеините трябва да присъстват във всяко хранене, както и полезните мазнини и млечните продукти.
Ендоморфен тип тяло
Ендоморфният тип тяло притежават хората с повече телесни мазнини и по-бавен метаболизъм. Най-често срещаните ендоморфни форми са крушовидната и ябълковидната.
При крушовидната форма на тялото ханшът и бедрата понасят по-голямата тежест на телесните мазнини. При ябълковидната е обратното – краката са значително по-слаби за сметка на коремната област, гръдния кош и ръцете.
Подходящата диета тук е истинска загадка. Повечето случаи са по-скоро индивидуални.
Най-добрата диета са храните, богати на витамин В6 и цинк. Многозърнестите храни, хлябът, млечните продукти, варивата, пилешкото, влакнестите зеленчуци и бобът са най-подходящите храни за ендоморфен тип.
Соята помага за балансиране нивата на естроген. Кардио тренировките и упражненията с тежести тонизират и помагат за редукция на излишното тегло.
Ябълковидната форма
се смята за по-застрашителна за здравето, тъй като предразполага повече към метаболитни смущения, нарушения в нивата на кръвната захар. Лекарите смятат, че този тип структура на тялото е по-предразположена към диабет, заради натрупването на мастна тъкан в коремната област, което затруднява чувствителността на клетките към инсулина. Подходяща храна за хората с ябълковидна форма на тялото са зелените листни зеленчуци, богати на хром, яйцата и нисковъглехидратните пълнозърнести и влакнести продукти, които спомагат за подобряване на инсулиновата чувствителност.
Мезоморфен тип тяло
Мезоморфният тип тяло е идеалният вариант структура. То представлява атлетично тяло с развита мускулна маса. Хората с такава телесна структура имат добре балансирано тяло.
Най-добрата диета за мезоморфен тип: включвайте задължително трите основни типа хранителни вещества – въглехидрати, протеини и мазнини. Храните с висок гликемичен индекс са подходящи, но само в комбинация с добра физическа тренировка.
Наблягайте на яйцата, пилешкото, рибата, ядките.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД