Как да се възстановим бързо след боледуване

illness-recoveryЗа да се възстанови напълно организма след боледуване, е необходимо да минат шест месеца. Истината е, че при боледуване се нарушават множество фини механизми в организма ни и на него му е необходимо време, за да поправи тези нарушения. За да е пълен процесът на възстановяване, през този период от време трябва да се стремим да даваме максималното, от което се нуждае организмът – да не го излагаме на болестни причинители, да му даваме достатъчно време за сън, да не допускаме изтощение – физическо и невропсихическо, като за целта редуваме разумни периоди на работа и почивка, се пазим от излагането на силно неблагоприятни външни фактори
като премръзване или прекомерно излагане на слънце и му осигуряваме балансиран прием на храна.
При боледуване и в периода на възстановяване трябва да се пазим от стрес, тъй като той подрива защитните сили и това тяхно пренасочване дава поле за изява на патологичните микроорганизми. Целесъобразно е да добавите още един час към обичайната ви продължителност на съня.
Няма по-добър лек за отслабения имунитет и настроение в този период от слънчевите лъчи. Не прекомерното, а премерено излагане на слънце, какво може да бъде при разходката през ранна пролет може да има само благоприятен тялото ефект. Това допринася за синтеза на витамин D от организма, който е особено необходим на имунната система и доброто разположение на духа.
Какво още може да помогне за процеса на възстановяване на организма след боледуване
Смята се, че грипният вирус остава в тялото ни в продължение на 5 – 6 седмици след като вече не се оплакваме от симптомите на заболяването. Оказва се, че доброто старо напарване препоръчвано от прародителите действително помага срещу настинката, в случая и останалите грипни вируси. Според изследване на проф. Рон Икълс, висококвалифициран специалист по грипа и простудата, парата в турската баня помага за изхвърлянето на вирусите, причиняващи запушен нос, от организма.
При настинка и грип, както и при усложненията му като синузит, дишането може да се облекчи като се овлажни въздуха в помещението. Дори и да нямате специален уред, съд с вода поставен върху радиатора също има ефект.
Киселото мляко е една от най-полезните храни при грип. Лакто- и бифидобактерии нормализират чревната микрофлора, дейността на голяма част от която има ролята на вторична укрепваща имунитета сила, освен че действа благотворно на стомашно-чревния тракт. Тези микроорганизми според нови данни спомагат и за отделянето на натрупаните в тялото, вследствие на боледуването секрети. За разлика от киселото мляко, обаче останалите млечни продукти стимулират кашлянето и провокират излишното натрупване на секрети, включително и в носоглътката.
Друго добре познато народно средство срещу вирусни инфекции е чесънът. Той притежава някои антибактериални и противовирусни действия, които ни предпазват от заболяване или развитие на вторични инфекции при грип. За да има ефект трябва да се консумират ежедневно поне 4 скилидки суров чесън. Чесънът също помага за освобождаване от натрупани секрети. За целта могат да се накиснат във вряла вода няколко скилидки, като парата се вдиша.
Полезен е и медът с неговите антибактериални и седативни свойства. Тъй като при боледуване трябва да се приемат много течности, за да се предотврати дехидратирането на организма и се спомогне дейността му по борба с вирусите и отделяне на токсините, целесъобразно е да се приготвя напитка от чаена лъжичка мед и сок от лимон на чаша вода.
Тази напитка помага и за отпускането и настъпването на съня. Течностите, като цяло, подпомагат и секретообразуващата дейност на тялото и конкретно на дихателните пътища, което е необходимо условие за ограничаване дейността на вирусите и изхвърлянето им навън. Приемайте поне 2 литра топли течности. Постоянната смяна на температурата не понася на вирусите, тоест загряването на организма от вътре с чаша чай, допринася за тяхното по-бързо унищожаване.
По принцип съдържащите кофеин продукти не са препоръчителни при боледуване, заради диуретичния му и дехидратиращ ефект, но катехините, които се намират в зеления чай притежават силни антиоксидантни свойства и помагат на черния дроб, който като орган и натоварен при боледуване. Естествено, те имат и подобряващ имунитета ефект. За сведение, кафето може да ободрява, но само краткосрочно. То по принцип отнема от енергията на организма и два-три часа след консумацията му буквално „сваля“ болния или невъзстановения организъм.
Друго средство от полза за възстановяването на организма, е джинджифилът, който подобрява кръвообращението и повишава потоотделянето, което и има детоксикиращ ефект. Загряването на тялото, което се получава при консумацията му, потиска вирусите и подпомага имунната система. По принцип този природен продукт спомага бързото възстановяване. Достатъчно е да се взима по една чаена лъжичка прясно настърган като добавка към ястието.
Известно е, че трябва да се консумират много плодове и зеленчуци, богати на витамин С. Изключително добър негов източник е кивито, който освен това съдържа и фолиева киселина необходима за получаването на здрави червени кръвни клетки.
Важен елемент за имунната система и оздравяването и цинкът, който може да се набави чрез фъстъците, морските деликатеси и месо.
При и след боледуване непременно избягвайте вредните навици, като хапване бързо на крак, консумация на продукти изградени от прости захари като сладкарски и тестени изделия, тъй като този тип въглехидрати срива поддържането на енергийното ниво на организма и имунитета. В тази група спадат и всички готови сандвичи и храни предлагани от ресторантите за бързо хранене и полуготови продукти.
Вместо тях трябва да се консумират повече супи, които с течния си състав и специфичен вкус, може и пикантен, подпомагат отделянето на натрупани секрети и детоксикирането на тялото. Пикантните подправки и люти чушлета, освен това „отпушват“ синусите и облекчават дишането и самочувствието.

"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД