Химия на целувката

Химия на целувкатаЦелувките са израз на любов и привързаност и са провокирани все от хубави, топли емоции. Всъщност, романтичното целуване се среща при повече от 90% от различните култури по света, а основната му роля е да ни съдейства да си намерим партньор, а след като го намерим, да го задържим достатъчно дълго, за да създадем поколение.
Добре, но как? Основна роля играят биологичните процеси в организма по време на страстна целувка. В защита на това твърдение идва проучване, което сочи, че целуването повишава нивата на невротрансмитери като допамин и серотонин.
Допаминът се свързва с чувството на копнеж и желание, а серотонинът има основна роля в повишаване на настроението и се оказва виновникът, който от една искра разгаря цял пожар натрапчиви мисли за партньора. Освен това, целуването води до скок в нивата на окситоцина, познат още като „хормонът на любовта“. Неговото отделяне по време на оргазъм поражда чувството на привързаност между партньорите. От друга страна, високите му нива подхранват привързаността между майка и дете.
Най-невероятното в случая е, че химическите вещества в организма ни са отговорни за симптомите, които свързваме с влюбването.
Понякога целувката може да бъде неудовлетворителна и да отблъсне партньорите един от друг, още след първия контакт. В тази насока се провежда и проучване, водено от психологът, изследващ еволюционните процеси – Гордън Галип от Университета в Олбъни.
59% от мъжете и 66% от жените споделят, че са прекратявали връзка още в "зародиш", заради „лошо“ целуване. Оказва се обаче, че нашето обоняние също така може да е замесено при вземането на подобни решения, макар и на подсъзнателно ниво. Ние избираме половинките си спрямо тяхната ДНК и репродуктивния им статус. Всичко това, разбира се, се „надушва“ от подсъзнанието ни.
Жените са привлечени в най-голяма степен от мъже, които имат много по-различен генетичен код на имунната система в областта, позната като „главен комплекс на тъканната съвместимост“. Този подбор най-вероятно е подсъзнателен стремеж към създаване на поколение, притежаващо голямо генетично разнообразие, което ще го направи по-здраво и ще повиши шансовете за оцеляване.
Мъжете често използват целуването, за да отстранят неподходящите партньори, а по-често то е метод, който им служи да подчертаят своята привлекателност пред обекта на желание.
По време на проучвания относно предпочитаните стилове на целуване при представителите на различните полове, се установява, че мъжката част от човечеството е по-склонна да инициира контакт с език.
Една от теориите във връзка с тази констатация е, че мъжете имат по-големи количества тестостерон в своята слюнка. Посредством френската целувка, части от слюнката на мъжа могат да повишат нивата на тестостерон при жените, вследствие на което се повишава и либидото им. В дългосрочните връзки честотата на целуването се оказва добър признак на здравето и благосъстоянието на взаимоотношенията между влюбените.
В този вид взаимоотношения жените също продължават да използват целуването – за да оценят състоянието на връзката. Освен това, нежните половинки са по-склонни да настояват за целувки преди, по време на и след секс.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД