Триперът става резистентен на антибиотик

 Триперът става резистентен на антибиотикНов щам на предаващата се по полов път бактерия гонорея проявява резистентност към антибиотично лечение, алармира международeн екип от учени.
При анализа на бактериите, които причиняват трипер, се открива вариант, който лесно се поддава на мутации. Шведските учени, открили варианта, алармират за заплахата, която може да засегне общественото здраве в глобален аспект. За да се предотврати подобна вероятност е необходимо да се разработи ново ефикасно лечение, коментират световни експерти.
Работата си международният екип ще представи пред международната общност за изследване на полово предаваните болести в Канада.
За първи път случай на резистентна на антибиотици бактерия на гонорея е регистриран в Япония.
Според анализа, учените намират, че генетичните мутации на новия щам neisseria gonorrhoea H041 са резистентни на антибиотиците от класа на цефалоспорините, които са близки на пеницилина и имат сходен механизъм на действие. Цефалоспорините се използват широко в практиката при лечението на бактериални инфекции. Антибиотичното лечение е стандарт при терапията на гонорея от 1940 г. , което и дава възможност за развитието на устойчивост към прилаганите медикаменти от бактерията.
Все още е рано да се смята, че новият щам ще се разпространи сред населението. Опитът от появата на нови опасни видове бактерии предполага, че опасността е близка, освен ако не се намери ново ефективно лечение, смята обаче д-р Магнас Унемо от шведския екип.
По думите на д-р Дейвид Ливърмор, директор на лаборатория за мониторинг на резистентността към антибиотици към Агенцията за защита на здравето на населението в Обединеното Кралство, цефалоспорините все още имат ефект при лечението на гонорея, въпреки че се отчита по-слаба чувствителност при терапия с по-ниска дозировка. Това според експерта означава, че заболяването все още може да се контролира като се сменя вида на цефалоспорина и дозата на лекарството. Дори и според него обаче гонореята ще става все по-трудно подаваща се на лечение в следващите 5 години.
Ето защо профилактиката се превръща в основен метод за борба със заболяването. Всеки би следвало да полага грижи за превенция от полово преносими заболявания, обръщат внимание специалисти.
Гонореята е една от най-разпространените сексуално трансмитивни болести. При 50% от заразените жени и 5% от мъжете началото на заболяването протича безсимптоматично. Симптомите на гонорея включват парене при уриниране и отделяне на секрет от вагината или пениса. Нелекувана води до сериозни усложнения.
"Здравнапоща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД