Доказано - сутрешният секс повишава имунитета

Доказано - сутрешният секс повишава имунитетаНеприятният сутрешен дъх, потта или сънливите прозявки може би не са най-подходящите афродизиаци, но сексологът Глен Роуан от центъра за сексуални изследвания „Кинсли“ открито заявява, че плюсовете са много повече от минусите.
От психологична гледна точка събуждането със секс сближава изключително силно двойката. Всеки човек може да се събуди в лошо настроение и в бързината за работа или друга задача може да нагруби половинката си, само заради киселото настроение.
Физическият контакт допринася за моментално и силно емоционално сближаване и силна психологическа връзка с партньора, а те от своя страна - добрите отношения през целия ден.
От физиологична гледна точка – сутрешният секс доказано повишава имунитета. Производството на имуноглобулин-А (IgA) – антитела, действащи против инфекции в организма, е силно повишено при тази сутрешна активност. По време на сексуален контакт производството им в мукозните лигавици на женските полови пътища е засилено, за да предотврати потенциална зараза с полово предавани болести. След секс техните нива остават значително по-високи. Изследване на университета Wilkes в САЩ демонстрира с данни: хора, правещи секс поне два пъти седмично, имат над 30% увеличение на IgA, в сравнение с хора, които са по-слабо сексуално активни.
Секс в ранните часове на деня спомага за един много по-приятен ден, не само поради интимния и носещ удоволствие контакт, но и поради факта, че нивата на серотонин в мозъка се повишават при оргазъм. Хормонът на щастието е в наличност дълги часове след половия акт и може дори да замени нуждата от кафе.
Същото изследване доказва и предхождащите го теории, според които сутрешния секс повишава нивата на естроген в кръвта, което придава тонус на кожата и косата, а циркулацията на кръвта, на която е даден силен сутрешен старт, осигурява по-добро снабдяване на кожата с кислород, което допринася за свежия ефект.
Но най-сериозни от здравна гледна точка са предимствата, които дава на сърдечносъдовата система. Белфасткият университет „Queens“ е провел изследване с няколко хиляди участници на средна възраст, за период от десет години. Учените от екипа установяват, че сексът поне три пъти в седмицата понижава риска от сърдечен удар с около 50%, като тук ефектът е еднакво изразен при мъже и жени, които са почитатели на сутрешните ласки - те им гарантират по-ниско кръвно налягане, по-голям толеранс към стрес и по-широка усмивка през деня.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД