Лубрикантите могат да бъдат и опасни

Лубрикантите могат да бъдат и опасниНуждата от лубрикант при интимен контакт е често срещана и възниква поради множество причини. Дехидратация, употреба на антихистамини, антидепресанти или на други медикаменти, които водят до вагинална сухота, а това на свой ред е предпоставка за болезнен секс. Понеже естествената лубрикация е важен елемент на възбудата, липсата й може да намали значително либидото.
На пазара се предлагат множество продукти, като някои от тях са крайно неподходящи за употреба: тези на базата на нефтопроизводни химикали.
Най-разпространените лубриканти включват в състава си съединения като пропилен гликол - използван в антифриз и спирачни течности за коли, и полиетилен гликол - използван като лаксатив и в препарати за почистване на печки.
Тези химикали пък се запазват по-дълго с помощта на метил- и етилпарабени - консерванти, сочени от мнозина за канцерогенни.
Проблемът при тях е, че увреждат гениталната тъкан, която са предназначени да опазват. Това не се дължи на алергичност или свръхчувствителност, а се корени в чисто биофизична несъвместимост.
Клетките на човешката кожа тежат средно около 300 изомола, докато моларната тежест на петролните производни в лубрикантите е десетки пъти по-висока. Тези хиперосмозни препарати буквално смачкват клетките, с които влизат в допир. Затоплящото чувство при използване на лубрикант на петролна основа се дължи на факта, че епидермалните клетки се свиват и цели повърхностни слоеве от тях са откъсват и отделят. Това причинява микроскопични разкъсвания на кожната покривка и предразполага към инфекции.
При жени, използващи продукти на петролна основа, рискът от бактериален вагинит се повишава 13 пъти! Между 29% и 51% от жените в Европа страдат от това състояние, но над 80% от тях дори не подозират, че го имат и какво го е предизвикало.
Друг често срещан нежелан ефект при препаратите на петролна основа е, че разграждат латексовите кондоми. Това обезсмисля употребата им като безопасна форма на контрацепция и защита. За да се избегнат подобни проблеми изходът е да се използват лубриканти на водна основа.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД