Всяко трето момиче започва полов живот преди да навърши 16 години

Всяко трето момиче започва полов живот преди да навърши 16 годиниПо статистика на СЗО над 60% от тийнейджърите започват полов живот преди навършване на 18 години, като всяко  трето момиче прави първите си опити преди да навърши 16 години. Не става въпрос само за България, така е по цял свят.
Дори младежите да са напълно запознати с превенцията на нежелана бременност и полово предавани болести,  обикновено първите сексуални опити са по време на купон, в не съвсем трезво състояние или при екстремни  обстоятелства (дали няма да си дойдат нашите), т.е. процентът бременности и заболявания не намалява въпреки  огромната информация, с която разполагат. Пак по статистика 75% от нежеланите бременности завършват с аборт.
Според специалистите, освен че има презервативи и контрацептиви, тийнейджърите трябва да знаят и то от мама и тати  още няколко неща. Първо, практикуването на т.нар. естествен начин на предпазване - опасни дни около овулацията и не  опасни дни, води почти на 100% до забременяване в срок до 1 година.
Второ, таблетките против забременяване са ефикасни, само ако момичето е достатъчно дисциплинирано да ги взема  всеки ден, а в тази възраст повечето не са. Освен това таблетките не предпазват от венерически заболявания, така че  най-добре е винаги да се разчита на двойна защита - таблетки и презерватив.
По-добър вариант е гъвкавият вагинален  пръстен, който се сменя на всеки 30 дни, предпазва практически на 100% и няма вредните влияния върху организма,  които все пак имат и най-добрите таблетки.
Всяко момиче трябва да има свой гинеколог още преди първата менструация, а след появата й девойката трябва да  посещава гинеколога си поне веднъж на 6 месеца, препоръчват лекарите.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД