Хистеректомията не прави секса по-лош

Хистеректомията не прави секса по-лошХирургичното отстраняване на матката (хистеректомия) е показно за редица заболявания и състояния - рак на тазовите органи (матка, яйчници, пикочен мехур и др.), маточна фиброза, ендометриоза и др. Макар че много жени се притесняват, че хистеректомията може да влоши сексуалния им живот, редица проучвания показват, че опасенията им са напразни. Нещо повече, в някои случаи операцията подобрява сексуалните преживявания.
Проучване проследява сексуалната функция на 1000 жени между 35 и 49-годишна възраст, преминали хистеректомия. 90% от участничките не са навлезли в менопауза по време на проучването.
Изследователите от Университета в Мериленд проследяват участничките в продължение на две години след операцията и заключават, че:
Сексуалната активност нараства след хистеректомията - броят на жените, които правят секс поне 5 пъти на месец, се увеличава с 10% след операцията.
Честотата на оргазмите нараства - 63% от участничките получават оргазми преди хистеректомията, в сравнение със 72% след нея.
Интензитетът на оргазмите също нараства - делът на участничките, съобщаващи за силни оргазми, се увеличава от 45 на 57%.
Болезнеността по време на секс намалява. Ефектът на хистеректомията тук е най-осезаем - намалението е от 40 на едва 15%.
Въпреки че някои жени съобщават и за негативни ефекти върху сексуалната си функция, повечето участнички се радват на повече ползи, отколкото негативи.
Отстраняването на матката е високо инвазивнаманипулация, която в повечето случаи се разглежда като средство от втора или трета линия за лечение. В някои случаи тя може да бъде избегната чрез хормонозаместителна терапия. Проучване, проведено през 2012 г. показва, че комбинацията от прогестерон и естрогени е най-ефикасното средство за подобряване на сексуалната функция при жени след менопауза.
В някои случаи хормонозаместителната терапия се използва и за предотвратяване на нежеланите ефекти на хистеректомията. Скорошни проучвания показват, че хормонозаместителната терапия е най-ефективна именно за това показание.
Всяка година 600 000 жени преминават хистеректомия. Счита се, че между 10 и 15% от операциите са неоправдани от медицинска гледна точка, причините за което могат да бъдат различни - грешно поставена диагноза или неправилно стадиране на заболяването (например рак на яйчниците), недооценяване на алтернативните терапии и др.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД