Контрацептивно хапче - веднъж месечно

Контрацептивно хапче - веднъж месечноЕдин от големите недостатъци на съвременните контрацептиви е, че трябва да се приемат ежедневно и за предпочитане по едно и също време и всяко пропускане на прием води до понижена ефективност.
Ново проучване представи хормонален продукт, който ще се приема един път месечно. Вече са започнали тестове върху лабораторни модели. Новата таблетка ще бъде разработена по специална технология, ще освобождава хормона levonorgestrel постепенно в продължение на четири седмици.
Защо откритието е важно? Бременността и раждането са едни от най-прекрасните периоди за всяко младо семейство, но неочакваната бременност може да се окаже проблем, в резултат на което жените прибягват до аборт. По данни на Световната здравна организация близо 214 млн. жени в репродуктивна възраст предпочитат да използват други методи на контрацепция пред хормоналните продукти. Причините са както нежеланите им ефекти, така и ежедневният прием, който се оказва неудобство за много жени.
Новата разработка на контрацептивно хапче цели точно това, да направи приема им по-удобен. Един от водещите изследователи в проучването - Амея Къртейн от Технологичния университет в Масачузетс споделя: "Появата на контрацептив, който се пие веднъж месечно, би имала огромно влияние върху здравето в глобален аспект".
Таблетката на медикамента е разработена по специална технология. Тя съдържа "шест твърди рамена", всяко от които съдържа множество дози levonorgestrel. Рамената са изградени от внимателно подбрани полимери, които постепенно се разграждат и освобождават лекарството в продължение на месец. Хапчето е със звездовидна форма, което е обвито в капсула за по-лесен прием. Когато стомашната киселина разгради капсулата, започва освобождаване на лекарството.
Звездовидната таблетка съдържа желатин в структурата си. Когато тя влезе в контакт с киселината от стомаха, се разгражда и звездата се разгъва, разширявайки се до размер, който не позволява на структурата да напусне стомаха, докато не достави цялото лекарство. Учените продължават да тестват таблетката в лабораторни условия, за да се уверят дали някои храни, лекарства или химикали биха могли да повлияят на освобождаването на лекарството.
До момента лабораторните тестове показват отлични резултати, което означава, че медикаментът влиза в следващ етап на проучвания.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД