Ваксина води до намаляване на предракови клетки с до 90%

Ваксина води до намаляване на предракови клетки с до 90%Рутинната ваксина, която се слага на момичета в училищна възраст (12-13 г.) срещу човешкия    папилома вирус    (HPV) в Шотландия, значително намали честотата на заболелите от рак на шийката на матката. Някои форми на вируса, които се предават по полов път, причиняват цервикален карцином - един от най-разпространените видове рак при жени на възраст под 35 години в Обединеното кралство.
Преди десетилетие британското правителство въведе    програма за имунизации

срещу човешкия папилома вирус при момичета на възраст 12-13 години

Според учените, ваксината почти е унищожила случаите на предраков карцином на шийката на матката при млади жени. Те твърдят, че ваксината води до намаляване на предраковите клетки с до 90%. Програмата за ваксинация срещу HPV определено е надминала очакванията.
Какво представлява човешкият папилома вирус (HPV)?    HPV е име, дадено на група вируси - повече от 100. Много жени се заразяват с вируса без дори да разберат.

В повечето случаи инфекцията протича асимптоматично

и се изчиства сама. Но понякога се стига и до усложнения и цервикални заболявания. Някои видове HPV-вируси са високорискови, защото причиняват някои видове рак. Почти всички случаи (99,7%) на рак на шийката на матка са в резултат на инфекция с HPV.
Някои вируси засягат     устната кухина и гениталиите. Те се разпространяват чрез полов контакт.

Ракът на шийката на матката е вторият по разпространение вид рак при жените под 35 години


Усилията на учените в тази област са концентрирани в    превенция на заболяването. Такава стъпка беше предприета във Великобритания преди около 10 години с въвеждането на програма за ранна имунизация.
Когато имунизационната програма започна, учените смятаха, че ваксината ще пребори два вида    HPV    вируси, което е 80% от предраковите случаи. Вместо това те установяват, че

ваксината бори три вида вируси

което означава, че тя елиминира приблизително 90% от предраковите случаи в Шотландия.
Намаляване на заболяваемостта    се наблюдава и при неваксинираните жени, поради ограничаване разпространението на вируса, благодарение на ваксината.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД