Националната антиспин кампания гостува утре в Казанлък

Националната лятна антиспин кампания гостува утре в КазанлъкМобилният консултативен кабинет за безплатно изследване и анонимни консултации за ХИВ/СПИН ще бъде позициониран на площад "Севтополис" от 10:00 до 14:00 часа утре, сряда, 22 август 2018г. Гостуването на Националната лятна антиспин кампания в Казанлък за всички гости и жители на града се осъществява с подкрепата на Община Казанлък и Регионална здравна инспекция-Стара Загора.
 
Здравната кампания стартира на 15 август и ще продължи 1 месец - до 15 септември. Тя се провежда за десета поредна година от Министерството на здравеопазването по Програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН", финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.
 
В официалната информация на здравното министерство се посочва, че през периода 1986 г. – 03.08.2018 г. в България са регистрирани общо 2 876 лица с ХИВ инфекция. От началото на тази година са открити нови 161 ХИВ–серопозитивни. Запазва се тенденцията от последните години броят на новорегистрираните мъже да е многократно по-голям от инфектираните жени. Съотношението на инфектираните мъже и жени през настоящата година е 6:1 (139 мъже и 22 жени).
Тази година най-засегната е възрастовата група 30-39 г. - 44%, следвана от възрастовата група 20-29 г. – 25%.
Честотата на новорегистрираните случай с ХИВ инфекция на 100 000 души население в страните от ЕС и ЕИП през 2016 г. е 5.7, за България показателят е 2.8, т.е. страната ни е с двойно по-ниско разпространение на ХИВ сред страните от ЕС и ЕИП.
По път на инфектиране се запазва тенденцията от последните години. И през настоящата година 90% от новорегистрираните с ХИВ–инфекция са се инфектирали по сексуален път. В 9% са инфектирани при инжекционна употреба на наркотици.
Мотото на тазгодишната кампания е: "Животът е безценен!".
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД