29% от децата споделят, че са правили секс за първи път на 13 години и по-рано

Зонта клуб "Света София" работи активно по проблемите за превенция на насилие във всичките му форми, в това число и за насилие над жени и деца

29% от децата споделят, че са правили секс за първи път на 13 години и по-раноПрезидентът на Зонта клуб "Света София" Виктория Стоянова взе участие в международен форум на Европейската мрежа на детските омбудсмани (ENOC).
Три дни (от 15 май до 17 май 2017 г.) България е домакин на високия форум, организиран в партньорство с институцията на Националния омбудсман, ENOC и УНИЦЕФ. В срещата участват представители на детските омбудсмани от 17 държави, неправителствени организации, представители на българските правозащитни институции, медии.
Сред основните теми, обсъждани на форума, са ефективността на институциите в защита правата на децата и подобряване на достъпа на децата за подаване на жалби и сигнали, необходимостта от въвеждане на здравна култура и сексуално образование в училищата с цел превенция на ранни бременности и аборти, подкрепа на деца жертви и свидетели на насилие, както и реализиране правото на децата на мнение и как институциите да се допитват до децата по теми, които ги касаят и др.
България е на челно място по ранно полово начало. При направени проучвания 29% от младите хора споделят, че са имали първи сексуален контакт на 13 години и по-рано. По данни на СЗО децата в България имат рисково сексуално поведение. Само за първите месеци на 2017 г. са регистрирани 531 аборта на момичета под 19-годишна възраст.
Феноменът "Деца раждат деца" продължава. През 2016 г. данните сочат, че 6031 са станали непълнолетни или малолетни майки. Тези тревожни данни съобщи на форума Мая Манолов, омбудсман на Република България. Тя заяви, че е разговаряла с четирима министри на образованието за въвеждане в учебната програма на предмет за здравно и сексуално образование. В момента само в 10% от българските училища има СИП, където могат да бъдат дискутират проблеми, свързани със здравето, и в частност с репродуктивното здраве. Мая Манолова бе категорична още, че е крайно необходимо да бъде приет нов закона за детското правосъдие.
От Зонта клуб "Света София" припомнят, че Зонта Интернешънъл и Зонта България са организации, които работят активно по проблемите за превенция на насилие във всичките му форми, в това число и за насилие над жени и деца.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД