През лятото мъжете са най-годни за зачеване

През лятото мъжете са най-годни за зачеванеПрез лятото мъжете са най-годни за зачеване, показва ново изследване, публикувано в "Индипендънт". През пролетта всички започват да мислят за любов, но през лятото мъжете е по-вероятно да създадат потомство. Ново изследване показва, че спермата е по-активна по средата на годината в месеците юли и август. Такива са резултатите от проучване, продължило 11 години с участието на 5000 души, лекувани от безплодие. Безплодието се определя като неспособност да заченете дете 12 месеца след първия опит за забременяване.
То засяга между 15 и 20% от двойките, като с възрастта нараства рискът да не може да се зачене. Мъжкият стерилитет е виновен за половината от случаите, а основният проблем е в подвижността на сперматозоидите. За да оплодят яйцеклетка, те трябва да плуват през шийката на матката, матката и маточните тръби на жената.
За да бъдат способни да създадат семейство, 40% от мъжките сперматозоиди трябва да бъдат подвижни. В проучването лекари анализирали данните, събрани от 5188 мъже, посещавали Центъра за репродуктивна неспособност на Университетската болница на Парма, Северна Италия.
Те установили сезонна зависимост в качеството на генетичния материал на мъжете. Резултатите показват, че подвижността достига своя връх през лятото и е най-ниска през зимата. Според лекарите това се дължи в промени в нивата на хормоните, включително на тестостерона. При хората за успешното зачеване са важни нивата на стреса, кортизола, тестостерона, витамин D и холестерола.
„Здравна поща”, i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД