Трихомонозата е силно заразна

Трихомонозата е силно заразнаТрихомонозата е паразитна инфекция, която се разпространява главно по полов път. Паразитът, който причинява заболяването, е вагинален трихомонас или Trichomonas vaginalis. Може да се прихване и от обществени тоалетни, седалки в съблекални и обществени бани, както и неправилно ползване на дамски тампони при менструално кървене или пък замърсено бельо.

Инфекцията сама по себе си не крие особени рискове за здравето, но е силно заразна при полов контакт между партньорите. При по-големия процент от пациентите трихомоназната инфекция протича без изява на особени симптоми, което я прави изключително трудна за диагностика. Единственият и най-често срещан дебютен симптом са смущения при уринирането, което може да бъде етиологично обусловено по много начини. Симптомите, характеризиращи самото заболяването, са много специфични и са различни за двата пола. Жените, като по-често страдащият пол, често изпитват симптоми на дискомфорт при уриниране. Тези симптоми могат да се усилват след полов акт, по време на уриниране, по време или след менструация или по време на бременност. Оплакванията могат да датират от няколко дни до няколко месеца преди да настъпи по-изявена клинична симптоматика, която да насочи към правилната форма за лечение.
При жените органите, които могат да пострадат при инфектирането с тези паразити, са влагалище, шийка на матката, пикочен канал, пикочен мехур и някои жлези по половата система, ангажирани с производството на секрет с овлажняващ ефект по време на полов акт или имащ защитна функция срещу попаднали болестотворни патогени в областта на влагалището.
Заболяването при жените може да се прояви с клинични данни за отделяне на патологичен секрет от влагалището и пикочния канал. Най-често той може да има жълто-зеленикав цвят. Други чести симптоми са появата на сърбеж и дразнене в областта на външните гениталии. Болки в долния коремен етаж и по време на полов контакт, като при някои редки случаи може да се регистрирани и метрорагия, тоест вагинално кървене, което не е свързано с менструацията.
При мъжете най-общо казано инфекцията може да протече изцяло безсимптомно с единствените субективни усещания за лек дискомфорт при уриниране. При тях инфекцията може да засегне пикочния канал, пикочния мехур, простатната жлеза, семенните мехурчета и епидидима. С особена опасност и бързо прогресираща симптоматика е възпалението на надтестикулярния канал – епидидим. Заболяването се нарича епидидимит и носи особено висок риск за настъпване на траен стерилитет при мъжете, тъй като това е единственият начин за отвеждане на сперматозоидите от тестисите към семепроводите и извеждането им при еякулация.
Трихомоните предпочитат алкалните среди. В кисела среда той не вирее и умира бързо. Жените са по-предразположени към инфекцията, особено при вагинални промивки, през бременността или орална контрацепция. Всички от изброените фактори имат алкализиращ ефект във влагалището.
При лечението се използват антибиотици. В по-усложнените форми се прилагат по-високи дози за по-продължително време, но в порядъка на еднократен курс, поради риск от настъпване на вагинална дисбактериоза по вагиналната лигавица.
Могат да се назначат от лекаря за перорален прием някои китайски билки, каквито са пясъчната тинтява, китайският напръстник и корен от ангелика. Прилагат се и невен, смирна и туя под формата на ежедневни бани.
Основните съвети за превенция към това заболяване е да се практикува протектиран полов контакт с използването на презервативи.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД