Сифилисът - едно сериозно, но лечимо заболяване

 Сифилисът - едно сериозно, но лечимо заболяванеСифилисът е сериозно заболяване, което се предава при сексуален контакт. За щастие, в наши дни болестта има добро лечение. Причинява се от пръчковидни бактерии наречени treponema pallidum. Веднъж разпространена в организма, тази бактерия започва своето развитие и прогресира до парализа, нарушение на съзнанието и психози, може да причини и смърт при усложнение.
В средата на 20 век, когато е открит пеницилинът, заболяването става изключително рядко и почти изчезва в Западна Европа.
Статистиките показват, че заболяването през 21 век спонтанно е развило значително изкачване в броя на заболелите, но през 2010 г. специално създадени европейски програми за лечение свеждат броя на заболелите до минимум
.

Вроден сифилис

До Втората световна война е било разпространено явление бебетата да се раждат с вроден сифилис. Предаването било от майката поради общия кръвен път, който има с плода. Често децата се раждали слепи, глухи или със сериозни анатомични малформации.
В днешни дни вроденият сифилис е много рядко заболяване, защото скрининг диагностиката на родилките е много развита. Изследват се амниотична течност, както и кръвни проби, които доказват наличие на заболяването. В случаите, в които родилка се яви сифилис позитивна, започва интензивна и агресивна терапия с антибиотици, която да предпази плода от увреждане и вродено предаване на заболяването.

Как се разпространява сифилис?

Най-честите начини за предаване на заболяването са при вагинален, анален и орален секс. На практика заболяването може да се предаде, само когато лигавична стена на единия партньор се докосне до лигавична стена на другия партньор. Навремето са съществували митове, че сифилис може да се предаде при докосване на общи повърхности – вилици, лъжици, тоалетни чинии и други. Но така се нарушава директният контакт между двете лигавици, които по кръвен път осигуряват разпространение и развитие на заболяването.

Какви са симптомите на заболяването?

Между 9 и 90 дни след контаминиране на болестотворните микроорганизми се проявява първият белег на заболяването.
Клинично се манифестира с поява на неболезнена бучка, която е с размери на монета от 1 лев, локализирана на пениса, ануса или по срамните устни. Също така може да се образува по лицевите устни или по задните части, в зависимост от практикувания секс.
При хора със светла кожа бучката има ярко червен цвят. При по-мургавите хора бучката може да придобие кафяв или много тъмен цвят. Постепенно първоначалната бучка се развива до тежка и болезнено разязвена раничка. Характерно за заболяването е, че клиничната картина има периоди на изостряне и ремисии. В този ред, бучката може да изчезне след няколко дни, но това не означава, че е настъпило трайно излекуване.
Постепенно заболяването отново се развива, обикновено след няколко месеца. Клиничната картина на вторичната сифилистична инфекция започва с болки и възпаление в гърлото, сърбежи по цялото тяло, повишена температура и общо неразположение.
Ако заболяването остане нелекувано и неуточнено, може да премине в третия стадий. Тогава бактериите започват да атакуват жизненоважните органи, включително мозъка. Това е основната причина пациентите с подобна първоначална клинична сигнализация да бъдат съветвани за бърза консултация с лекар и микробиологично уточняване на находката.
Диагнозата се поставя след взимане на проби от лезията или бучката и изследването му под микроскоп, както и чрез кръвен тест, който доказва наличие на патогените в кръвната плазма.

Какво лечение се прилага?

Веднага след поставяне на диагнозата и верифициране на инфекциозния патоген, пациентът се поставя на терапия с инжекционни антибиотици, което налага болничен престой за няколко дни, докато завърши целият курс на лечение. Обикновено се прилага пеницилинов антибиотик, но понякога се налага избирането на друг антибиотичен тип медикамент. Независимо от пълното излекуване на сифилис, пациентите може да останат временно заразни поради непълното унищожаване на бактериите. Това изисква контрол по отношение на половите контакти след развиване на заболяването.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД