Носителите на ХИВ у нас официално са 3312 души

Носителите на ХИВ у нас официално са 3312 душиОбщо 1695 българи с ХИВ се проследяват в секторите за лечение на пациентите с ХИВ/СПИН, а 1651 от тях получават съвременна антиретровирусна терапия. През 2019 г. около 341 000 лица са се изследвали и са узнали своя ХИВ-статус, сочат обобщените данни на Министерство на здравеопазването към 31 декември 2019 г.
По статистика на "Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН" от началото на годината до 12 февруари 2020 г. са открити нови

Прочети още...

Контрацептивно хапче - веднъж месечно

Контрацептивно хапче - веднъж месечноЕдин от големите недостатъци на съвременните контрацептиви е, че трябва да се приемат ежедневно и за предпочитане по едно и също време и всяко пропускане на прием води до понижена ефективност.
Ново проучване представи хормонален продукт, който ще се приема един път месечно. Вече са започнали тестове върху лабораторни модели. Новата таблетка ще бъде разработена по специална технология, ще освобождава хормона levonorgestrel постепенно в продължение на четири седмици.

Прочети още...

За какво сигнализира кървенето след секс?

За какво сигнализира кървенето след секс?Кървенето след полов акт, означавано още с термина посткоитално кървене, е състояние, което се среща сред 9% от жените в репродуктивна възраст. Причините за появата му са доста разнообразни, но в повечето случаи не е налице сериозен проблем. Освен сред жени в репродуктивна възраст, посткоиталното кървене може да се наблюдава и сред жени в менопауза. При наличие на подобно кървене е нужно да се изключи развитието на малигнен процес.
Кървенето след секс е доста неприятно

Прочети още...

Адаптирани стратегии за превенция на рака помагат на заразените с HIV

Адаптирани стратегии за превенция на рака помагат на заразените с HIV Хората, които имат човешкия имунодефицитен вирус (HIV), живеят по-дълго благодарение на комбинираната антиретровирусна терапия. Докато тази терапия значително намалява риска от развитие на някои видове рак, за заразените с HIV лица остава висок риск от сарком на Капоши, някои неходжкинови лимфоми и рек на маточната шийка.
За заразените с HIV злокачествените заболявания са се превърнали във водеща причина за заболеваемост и смъртност. За тази група от хора са необходими адаптирани стратегии за превенция на рака.
Приблизително има над 37 милиона души заразени с HIV по целия свят. HIV и свързаното с него потискане на имунната система са силно свързани

Прочети още...

Вагиналната сухота спъва сексуалния живот

Вагиналната сухота спъва сексуалния животВагиналната сухота е проблем, който въпреки че не води до тежки физиологични нарушения, влияе върху емоционалното състояние на жената. Среща се сред жени на всякаква възраст, като честотата му е по-голяма сред жени в периода на перименопауза и на менопауза.
Лигавицата на влагалището е покрита с многослоен плосък невроговяващ епител, чиито клетки са богати на гликоген и участват в продукцията на мукус, които има овлажняваща функция. Пролиферацията (увеличаването на броя) на клетките на лигавичния епител и секрецията на мукус се стимулират от половите хормони

Прочети още...

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД