161 ХИВ-позитивни у нас от началото на годината

161 ХИВ-позитивни у нас от началото на годинатаКъм 31 юли 2018 г. общо 1 430 лица с ХИВ се проследяват в секторите за лечение на пациентите с ХИВ/СПИН, а 1334 (93%) от тях получават съвременна антиретровирусна терапия. Това показват данни на Министерство на здравеопазването, цитирани на конференция на тема "Да говорим открито за ХИВ".
От началото на тази година пък са открити нови 161 ХИВ–серопозитивни. Запазва се тенденцията от последните години броят на новорегистрираните мъже да е многократно по-голям от инфектираните жени, съобщава zdrave.net.

Прочети още...

Обявена е нова обществена поръчка за доставка на медикамент срещу ХИВ

Обявена е нова обществена поръчка за доставка на медикамент срещу ХИВОбществена поръчка за доставка на лекарствения продукт за лечение на ХИВ Emtricitabine/Tenofovir disoproxil, отпускан по реда на Наредба 34, обяви Здравното ведомство, съобщи zdrave.net.
Доставката е за 2018 г., а нужното количество от препарата – до 97 680 таблетки.
Прогнозната стойност на поръчката е в размер на 513 281.29 лв. без ДДС, като а срокът за подаване на оферти е едномесечен – до края на работния ден на 11 октомври 2018 г.

Прочети още...

Нараства броят на регистрираните случаи на ХИВ у нас

Нараства броят на регистрираните случаи на ХИВ у насБългария е страна с ниско разпространение на ХИВ сред общото население – 2,8 на 100 000, което е – два пъти по-малко от средното за Европейския съюз - 5,7 на 100 000 население. Това каза д-р Мария Замфирова, началник на отдел "Промоция и профилактика" в Дирекция "Промоция и профилактика на болестите и зависимостите" в Министерството на здравеопазването по повод откриването на Националната лятна АНТИНСПИН кампания. "През периода 1986 – 03.08.2018 г. в България са регистрирани общо 2 876 лица с ХИВ инфекция. От началото на тази година са открити нови 161 ХИВ–серопозитивни", посочи д-р Замфирова пред "Фокус".

Прочети още...

Националната антиспин кампания гостува утре в Казанлък

Националната лятна антиспин кампания гостува утре в КазанлъкМобилният консултативен кабинет за безплатно изследване и анонимни консултации за ХИВ/СПИН ще бъде позициониран на площад "Севтополис" от 10:00 до 14:00 часа утре, сряда, 22 август 2018г. Гостуването на Националната лятна антиспин кампания в Казанлък за всички гости и жители на града се осъществява с подкрепата на Община Казанлък и Регионална здравна инспекция-Стара Загора.
 
Здравната кампания стартира на 15 август и ще продължи 1 месец - до 15 септември. Тя се провежда за десета поредна година от Министерството на здравеопазването по Програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН", финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.

Прочети още...

Стартира Национална лятна АНТИСПИН кампания

Стартира Национална лятна АНТИСПИН кампанияНа 15 август 2018 г. стартира Национална лятна АНТИСПИН кампания, която ще продължи до 15 септември 2018 г.
В страната функционират 13 Кабинета за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ (КАБКИС) към РЗИ. В тези кабинети се извършва предтестови и следтестови консултации от подготвени медицински специалисти за повишаване на информираността по проблемите на ХИВ/СПИН. От началото на годината до м. юли над 162 000 лица са се изследвали в цялата страна.

Прочети още...


lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД