Запазва се тенденцията ХИВ у нас да се разпространява предимно по сексуален път

Запазва се тенденцията ХИВ у нас да се разпространява предимно по сексуален пътПрез периода 1986 – 27.11.2017 г. в България са регистрирани общо 2 694 лица с ХИВ инфекция. От началото на тази година са открити нови 220 ХИВ–серопозитивни, при изследвани над 260 000 лица. Запазва се тенденцията от последните години броят на новорегистрираните мъже да е многократно по-голям от инфектираните жени.
Съотношението на инфектираните мъже и жени през настоящата година  е 9:1 (199 мъже  и 21 жени).

Прочети още...

30% от жените у нас практикуват прекъснат полов акт

30% от жените у нас практикуват прекъснат полов актПрез последните три десетилетия абортите в България се увеличават, а ражданията намаляват. Страната ни е сред водещите в ЕС по най-голям отрицателен естествен прираст на населението. Данните са на НСИ и "Европейския журнал за контрацепция" във връзка с предстоящия Световен ден на контрацепцията - 26 септември", информира "Стандарт".
30% от жените в България практикуват прекъснат полов акт, като една четвърт от тях забременяват в рамките на една година.

Прочети още...

Увеличават се болните от сифилис у нас

 Увеличават се болните от сифилис у насОбщо 218 регистрирани случая на сифилис има у нас за периода 1 януари – 31 юли 2017 г. Това посочва министърът на здравеопазването Николай Петров в писмен отговор до народен представител, предаде БГНЕС. Статистиката показва, че през първата половина на годината се отчита двоен ръст на регистрираните случаи на сифилис сред младежи на възраст между 15 и 19 години, спрямо второто полугодие на 2016-та.

Прочети още...

29% от децата споделят, че са правили секс за първи път на 13 години и по-рано

Зонта клуб "Света София" работи активно по проблемите за превенция на насилие във всичките му форми, в това число и за насилие над жени и деца

29% от децата споделят, че са правили секс за първи път на 13 години и по-раноПрезидентът на Зонта клуб "Света София" Виктория Стоянова взе участие в международен форум на Европейската мрежа на детските омбудсмани (ENOC).
Три дни (от 15 май до 17 май 2017 г.) България е домакин на високия форум, организиран в партньорство с институцията на Националния омбудсман, ENOC и УНИЦЕФ. В срещата участват представители на детските омбудсмани от 17 държави, неправителствени организации, представители на българските правозащитни институции, медии.

Прочети още...

През лятото мъжете са най-годни за зачеване

През лятото мъжете са най-годни за зачеванеПрез лятото мъжете са най-годни за зачеване, показва ново изследване, публикувано в "Индипендънт". През пролетта всички започват да мислят за любов, но през лятото мъжете е по-вероятно да създадат потомство. Ново изследване показва, че спермата е по-активна по средата на годината в месеците юли и август. Такива са резултатите от проучване, продължило 11 години с участието на 5000 души, лекувани от безплодие. Безплодието се определя като неспособност да заченете дете 12 месеца след първия опит за забременяване.
То засяга между 15 и 20% от двойките, като с възрастта нараства рискът да не може да се зачене. Мъжкият стерилитет е виновен за половината от случаите, а основният проблем е в подвижността на сперматозоидите. За да оплодят яйцеклетка, те трябва да плуват през шийката на матката, матката и маточните тръби на жената.

Прочети още...


lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД