Стартира проект за ресоциализация на сърдечно болни младежи

Стартира проект за сърдечно болни младежиНад 350 тийнейджъри, както и няколко десетки млади хора със сърдечни заболявания ще бъдат включени в дейности за ресоциализация в рамките на 2-годишен българо-испански проект, финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Това съобщи ръководителят на проекта доц. Маргарита Цонзарова, детски кардиолог и председател на УС на фондация „Детско сърце”, която е партньор в осъществяването на тези дейности заедно с Фондация „Менудос Корасон” от Испания.
Първоначално активностите ще бъдат насочени към млади хора, на които предстои да се изправят срещу важни предизвикателства – намиране на работа, създаване на семейства, справяне със стигмата. Ще бъде заснет обучителен филм, посветен на темата за умението да се търси работа, да се участва в интервю, да се общува с колеги и партньори на работното място.
В рамките на проекта предстои издаването и разпространението на брошура за родители със съвети от психолог, както и на сборник с нормативни документи, които да помогнат на семействата да се ориентират по въпросите, свързани с правата на техните боледуващи деца, бе съобщено на пресконференцията. Ще бъде използван и добрият опит на испанската страна в издаването на комикси – специфичен подход, целящ да подпомогне психологическата адаптация на сърдечно болни деца. Комиксите са създадени от млади хора в Испания, които имат такова заболяване, претърпели са инвазивни изследвания или хирургична интервенция. Темите са насочени към това болното дете по-лесно да свикне с някои важни промени в живота си – как да живее с белега от операцията без да се срамува, как да бъде отговорно към собственото си здраве като редовно взима лекарствата си, как да преодолее страховете си преди операция, как да се държи със съучениците си, когато дойде време да тръгне на училище. Комиксите ще бъдат разпространени не само в здравни заведения, но и в училищата.
Всяка година у нас се раждат близо 500 деца с вродени малформации на сърцето, съвременното схващане е те да бъдат оперирани до 2-годишна възраст, като при 20% е за предпочитане интервенцията да бъде извършена още в неонаталния период, информира доц. Маргарита Цонзарова. Тя уточни, че ранната ехокрадиографска диагностика е решаваща за навременната диагноза и подчерта, че екипът на Фондация „Детско сърце” приема и консултира деца от цялата страна и техните семейства. На разположение на желаещите са лекари, психолози, социални работници и юристи.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД