Поне за ден без тютюнев дим, призовава кампания на МЗ и РЗИ

Поне за ден без тютюнев дим, призовава кампания на МЗ и РЗИМинистерство на здравеопазването и Регионалните здравни инспекции (РЗИ) ще отбележат Международния ден без тютюнопушене на 21 ноември с редица прояви срещу тютюневата зависимост. По традиция денят се отбелязва всеки трети четвъртък на месец ноември.
Целта на кампанията е пушачите да откажат цигарите поне за един ден, като спестените средства могат да се използват в подкрепа на благотворителни и обществени каузи.
Важен момент от акцията са промяната на отношението към тютюнопушенето и предоставянето на подробна информация относно ефективните методи за отказване от вредния навик.
В София акцент на инициативите тази година е организираната на 20 ноември от Столична регионална здравна инспекция, съвместно с Професионална гимназия по аудио, видео и телекомуникация „Александър Попов” (ПГАВТ), кампания под мотото: „Позволи ни да ти помогнем”.
Учениците от ПГАВТ съвместно със своите учители и експерти от СРЗИ изработиха информационен материал и клип, които разпространяват в столицата.
Инициативите за популяризиране на Международния ден без тютюнопушене в страната започнаха още в началото на ноември. Регионалните здравни инспекции организират прояви, насочени към активни пушачи, популяризиране на услугите в кабинетите за консултиране и отказване от тютюнопушенето, спирометрично измерване на активните и пасивните пушачи със специален апарат, както и определяне на степен на никотинова зависимост с тест на Фагерстрьом и използване на iCoach безплатен онлайн инструмент за отказване от цигарите.
Организирани са многобройни превантивни дейности за ограничаване на тютюнопушенето - фотоконкурси, изложби за колажи, апликации и картини, прожекции на видеостени на филми и послания, спортни турнири, презентации, интерактивни обучения, срещи и дискусии. Допълнителна информация по темата може да намерите на електронната страница на всяка регионална здравна инспекция в страната.
„Здравна поща”, източник: МЗ

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД