Стартира Европейска седмица за изследване за ХИВ

Стартира Европейска седмица за изследване за ХИВСлед успешното провеждане на Седмица за изследване за ХИВ в Англия през 2012 г. около Световния ден за борба със СПИН – 1 декември, множество неправителствени организации в Европа, ангажирани в борбата с ХИВ/СПИН, се обединяват около идеята, че организирането на подобна седмица на европейско ниво би било ефективен начин за насърчаване на изследването за ХИВ и подобряване на достъпа до безплатно, анонимно изследване в Европа.
Инициативата стартира и в България от 22 ноември. Националната пациентска организация, съвместно с Ротаракт клуб ще организира и редица събития в столични клубове. Техни представители ще раздават презервативи и информационни материали за това как хората могат да се предпазят от заразяване и къде могат да се изследват и консултират безплатно и анонимно за ХИВ.
В Центъра за сексуално здраве на сдружение „Здраве без граници” всички желаещи ще могат да получат анонимна консултация и изследвание за ХИВ. Консултациите ще се извършват всеки делничен ден от 9 до 17 ч.
В партньорство с фондация „Надежда срещу СПИН” и Българска асоциация по семейно планиране и сексуално здраве (БАСП) в гр. Вършец ще се проведе скрининговата акция. Тя ще се състои на 29 ноември, като за изследванията ще бъдат използвани бързи скринингови тестове и хората ще получават своите резултати веднага, на място. Скрининговата акция ще бъде съпроводена от кратка беседа за начините на предаване на ХИВ и други и сексуално предавани инфекции, както и методите за превенция на разпространението им.
В най-популярните сайтове за запознанства у нас ще бъдат направени профили, чрез които всички желаещи ще могат да получат консултация относно ХИВ/СПИН, както и други заболявания, предавани по сексуален път.
На пациентската линия на НПО всички желаещи ще могат да зададат своите въпроси, свързани с ХИВ/СПИН, хепатит, коинфекции и други заболявания. Обучените медицински специалисти ще насърчават хората да се изследват и предпазват.
Между 30-50% от всички 2,3 милиона души, живеещи с ХИВ в Европа, не знаят, че са ХИВ-позитивни. Близо 50% от ХИВ-позитивните биват късно диагностицирани.
В международен план до момента инициативата е набрала близо 400 партньорски организации и лица, които осъществяват дейности, насочени в подкрепа на диалога за изпълнение и насърчаване на поставените цели.
Целта на Европейската седмица за изследване за ХИВ е да се достигне както до ширката общественост, така и до хората, които попадат в рискови групи от заразяване с ХИВ.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД