Ден на отворените врати организират в заведения за психиатрична помощ

Ден на отворените врати организират в заведения за психиатрична помощДен на отворени врати в специализирани лечебни заведения за психиатрична помощ организира РЗИ-Стара Загора по повод 10 октомври - Световен ден на психичното здраве. Денят ще се проведе в Държавната психиатрична болница в Раднево, в Центъра за психично здраве в Стара Загора и в психиатричното отделение на МБАЛ “Д-р Хр. Стамболски“ в Казанлък.
Световният ден на психичното здраве се отбелязва за първи път на 10 Октомври 1992 година. Той стартира като годишна проява на Световната федерация за психично здраве с участието на тогавашния държавен секретар Ричард Хънтър.
Ключов момент в обявяването на 10-ти октомври за Световния ден на психичното здраве има Клуба на Първите дами, основан и представляван от г-жа Розалин Картър. Тази организация, подкрепяща и участваща в проявите за деня на психичното здраве, в последствие се преименува в “Международен комитет на жените-лидери към Световна федерация за психично здраве” и включва 41 жени - държавни лидери и членове на кралски фамилии. В Световната федерация за психично здраве, създадена през 1948 година, членуват организации и лица от 112 страни от цял свят. Федерацията е акредитирана за консултант на ООН и работи в тясно сътрудничество със СЗО, ЮНЕСКО, Комисариата на ООН за бежанците, Комисията за човешки права, Международната организация по труда и др.
Целта на Световня ден на психичното здраве е да съкрати разпространението на депресивни разстройства, шизофрении, болестта на Алцхаймер и да насочи вниманието на обществото към психичните проблеми, да предизвика обществени дискусии по изучаването, превенцията и лечението на душевните болести.
Психичното здраве е състояние на благополучие, равновесие и комфорт, при което човек е максимално работоспособен и удовлетворен от себе си и от това, което върши. Способен е да се справи с нормалните стресови фактори на живота; общува без напрежение с другите хора, активно се развива и усъвършенства.
Човек, намиращ се в добро психично здраве, се адаптира успешно, по най-добрия начин. Хората, с разклатено психично здраве имат проблеми и трудности с адаптацията. Към отклоненията от безупречното психично здраве могат да се отнесат: умората, тревожността, страховете, комплексите, депресията. Това не са заболявания на психиката, а по-скоро психични проблеми, които притежават две основни характеристики.
Първата е обективна: затруднява се поведението на човека, намалява се продуктивността и се влошава качеството на работата му, като  се усложняват и взаимоотношенията му с другите хора.
Втората е субективна: човек с психологически проблеми изпитва душевен дискомфорт, неувереност в силите и действията си, преживява неудовлетвореност от себе си и недоволство от другите хора.
Основен рисков фактор за нарушения в психичното и физическото здраве се явява стресът. В днешно време малко или много всички сме подложени на стрес. Установено е, че в много голяма част от случаите артритът, заболяванията на сърдечносъдовата система, храносмилателната и дихателната система, ракът и депресията се дължат именно на стреса. По принцип човешкият организъм може да се справя до известна степен със стреса, при определени обстоятелства той дори е полезен. Превръща се в проблем, когато хората не му обръщат внимание и „пришпорват" нервната си система. Хората трябва да знаят, че тялото и психиката се нуждаят от време, за да се възстановят от продължителния стрес за да се избегне тоталния срив.
Не е достатъчно само да може да се идентифицира стреса в живота, или да се осъзнае отрицателното му влияние. Необходимо е да се намери начин за справяне с него. Така, както има много източници на стрес, така съществуват и много възможности за справяне с него. В тези случаи се препоръчва автогенен тренинг, различни техники за релаксация и медитация, също така спорт и повече движение, рационално хранене, общуване с близки и приятели.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД