В Старозагорска област стартира проект за деца с аутизъм

Анастасия Василева, Тодорка Станкова и Йордан Димитров, представител на българо-швейцарската програмаСтарозагорското гражданско сдружение "Алтернатива" стартира проект за ранна интервенция при деца с ментални проблеми. Проектът е на стойност 92 000 лв.и се финансира по Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Той ще се реализира в продължение на 2 години в общините Мъглиж, Гурково, Николаево и Опан. На първия етап по него ще бъдат привлечени педиатри, психолози, педагози, социални работници от съответните общини, които ще бъдат обучени да разпознават у деца признаците на ментални отклонения.
През 2014 г. екипът от вече подготвени специалисти заедно със служителите на "Алтернатива 55" ще се насочи към работа с проблемните деца, най-вече към такива с аутистичен синдром, и техните семейства. Изключително важна е ранната интервенция. За съжаление в повечето от случаите родителите късно приемат, че детото им има проблем. Диагностиката се прави късно и тогава е по-трудно да се помогне. Нашата задача ще бъде да направим оценка за състоянието на всяко дете, да напишем програма и да насочим семейството към съответния център за диагностика. Такива засега има само в София и Варна, обясни Анастасия Василева, председател на сдружението. Услугите ще бъдат безплатни за родителите.
Капацитетът на проекта позволява да бъдат обхванати до 30 деца. Ще се работи в детските градини и в основните училища на посочените общини.
Стряскащата статистика показва, че броят на децата с аутистичен синдром в последните години расте. Според ново изследване в САЩ едно на всеки 88 деца има подобен проблем. В България функционират само 5 центъра, чиято дейност е делегирана от държавата, в които се работи с деца с аутизъм. Един от тях е на сдружение "Алтернатива 55". Той се посещава от около 28 деца. Имаме много повече родители, които искат да запишат децата си при нас, но средства за разширяване на дейността засега няма, обясни г-жа Василева. В момента у нас се разработва програма по аутизъм.
"Здравна поща", Мадлен ПЕЕВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД