Как да се борим с коварството на хепатита

Как да се борим с коварството на хепатитаНа 26 юли 2013 г. (петък) от 11:00 ч. в Малък арт салон в сградата на Радио Варна (бул. „Приморски” № 22), ще се проведе пресконференция във връзка с отбелязването на Световния ден за борба с хепатита - 28 юли. Събитието е част от двумесечната информационна и скринингова кампания, организирана от Национално сдружение за борба с хепатита „Хепасист” за отбелязване на Световния ден.
В пресконференцията ще вземат участие проф. Искрен Коцев, ръководител на Kлиниката по гастроентерология УМБАЛ „Св. Марина” - Варна; Христофор Зюмбюлски, ръководител направление - Фондация “SOS -семейства в риск”; Тодор Петров, регионален координатор на НСБХ „Хепасист”.
Ще бъде представена информация за заболяването, ще бъдат оповестени резултатите от скрининговите акции по градове, както и от проведена анкета, чиято цел бе да установи доколко обществото е запознато с начините на разпространение на хепатит A, B и C.
На пресконференцията ще бъде изнесена информация за предстоящите безплатни скринингови акции във Варна и Бургас.
Световният ден за борба с хепатита се чества ежегодно от 2008 г. насам с различни инициативи в цял свят, като по традиция „Хепасист” взема активно участие в отбелязването на събитието. Символ на тазгодишната кампания, приет от Световния хепатитен алианс, са трите маймунки „Не чувам, не виждам, не говоря”, които олицетворяват пренебрегването на заболяването и чрез тях се отправя призив за промяна в отношението към хепатита.
Хепатитът е едно от най-коварните заболявания, тъй като поради липсата на ясни симптоми мнозина не знаят, че са заразени. Хроничните хепатити В и С крият сериозни рискове от тежки усложнения - ако не бъдат третирани, могат да доведат до цироза и рак на черния дроб. Усложненията, вследствие на цирозата, могат да бъдат смъртоносни, a ракът на черния дроб е почти винаги фатален. Само в Европа заболелите от хепатит В и С възлизат на 14 милиона души, като годишно 122 хиляди от тях умират.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД