Сдружение "Алцхаймер-България" започна да издава безплатен вестник

Маргарита РайчеваПоради политическата ситуация в България е забуксувала и работата по националния план за грижи за хора с деменция. Това обяви невропсихологът от Александровска болница доц. Маргарита Райчева на пресконференция на 9 юли. Тя отбеляза, че програмата за момента не може да се финализира, тъй като е необходимо одобрението й от правителството. Специалистът изрази надежда, че това ще се случи до края на годината. Доц. Райчева обясни, че планът се съсредоточава върху ранната диагностика и максимално ранното медикаментозно лечение. Според нея до момента България постига значителни успехи в тези две направления.
Проблеми обаче създават връзките със социалните служби, затова върху координацията и съдействието от тяхна страна се отделя много внимание в плана. В програмата се предвижда и развитие на научноизследователската работа в областта на деменциите.
По време на пресконференцията пример за неразбирателство със социалните служби даде Ирина Илиева, изпълнителен секретар на гражданско сдружение “Алцхаймер - България”. Тя съобщи, че от пациентската организация са поискали финансова помощ за информационна кампания за болестта и хепънинг от Фонда за социална закрила към МТСП. Оттам обаче им отказали с мотива, че това са дейности, които са в прерогативите на МЗ.
Междувременно от “Алцхаймер - България” се похвалиха с излизането на първи брой на създаден от тях вестник. Той се разпространява безплатно по лекарските кабинети и болниците в тираж от 30 000.
"Здравна поща", Мадлен ПЕЕВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД