Стара Загора почете първия български зъболекар д-р Михаил Елмазов с паметна плоча

Стара Загора почете първият български зъболекар д-р Михаил Елмазов с паметна плочаНа 6 юли в Стара Загора бе открита паметната плоча на първия български дипломиран зъболекар д-р Михаил Елмазов. Тя стана реалност благодарение на Сдружението на българските зъболекари, което реши на свое заседание да постави две плочи - в родната му Стара Загора и в софийския му дом на ул. „Бачо Киро”. Малцина знаят, че освен първият български зъболекар, д-р Елмазов е бил общественик и писател. Негова съпруга е Евгения Марс.
В старозагорския род на Михаил Елмазов има не една и две ярки личности.
Още през 1835-1836 г., когато в нашите църкви се е служело на гръцки език, прадядо му - известният поп Игнат от Стара Загора, е единственият, който ги води на черковно-славянски. И двамата му сина - Михаил и Генчо Попигнатови, били будни българи, но дядо му Генчо Попигнатов, който се подписвал като Генчо Попов бил търговец и най-видният в Стара Загора. Турските управници го набедили като бунтовник и го изпратил на заточение в Анадола. По пътя обаче видни турски търговци се застъпили за него пред султан Меджид, който в лична среща с българина оценил ума му и наредил да му издадат „берат” - документ за лична и имуществена неприкосновеност.
Бащата на д-р Елмазов Пенчо Попов е притежавал най-големия магазин в града за галантерийни и текстилни стоки, в който се откроявала сергията със скъпоценни камъни и красиви бижута. Според някои, той е наричан Елмаза именно заради това. Според други, приличал на елмаз заради чистата си душа. Родителите на д-р Михаил Елмазов мечтаели той да стане търговец, но момчето се интересувало от съвсем други неща, например театър. Основното си образование получава в родния град, а после завършва гимназия в Сливен. Още като ученик проявава интерес към литературата и историята. През 1883 г. почти авантюристично се озовава в Румелийския театър в Пловдив, където е назначен за постоянен суфльор в първата българска театрална трупа. За кратко време спечелва любовта на целия персонал и му възлагат длъжността деловодител на трупата. В Пловдив Михаил Елмазов се запознава с Константин Величков и Иван Вазов.
д-р Михаил ЕлмазовПрез 1886 г. Михаил участва в сливенския бунт на страната на русофилите. След потушаването му е осъден на смърт. По-късно всички участници в бунта без него са помилвани. В края на същата година отива в Цариград да учи аптекарство, но впоследствие заминава за Одеса, където за кратко слуша лекции по право. Явно интересът към медицината надделява и Михаил заминава за Киев. Приет е за студент в Имперския университет „Св. Владимир”. През 1894 г. го завършва блестящо като доктор на зъболекарските науки. Завършването му съвпада с падането на Стамболовия режим и той се завръща в България. Работи като зъболекар в Шумен, Бургас, Варна, Пазарджик, а вестта за първия дипломиран зъболекар вече отдавна се е разнесла в столицата. С постановление на Върховния медицински съвет и с решение на Министерството на вътрешните работи му се разрешава свободна практика.
Д-р Елмазов е съосновател на първото българско одонтологическо дружество на 20 декември 1905 г. Воюва и за изграждане на обществено зъболечение  в страната и опазване на общественото здраве.
Д-р Михаил Елмазов почива от белодробно заболяване на 25 ноември 1928 г. В последния му миг до него е съпругата му Евгения, на която той държи ръката, умирайки.
"Здравна поща", Мадлен ПЕЕВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД