Безплатни изследвания за хепатит В и С и ЗА ХИВ/СПИН в Стара Загора

Безплатни изследвания за хепатит В и С и ЗА ХИВ/СПИН в Стара ЗагораВ рамките на националната и европейска информационна кампания за хепатит „Разпознай го. Пребори го!“, организирана от Националното сдружение за борба с хепатита "Хепасист", РЗИ-Стара Загора  се включва с мобилния кабинет от Национална програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН и сексуално предавни инфекции. Освен безплатни изследвания за хепатит В и С ще бъдат проведени и безплатни изследвания за ХИВ/СПИН на всички желаещи на 28 юни 2013 г. от 10 до 16 ч. до гъбата пред Радио Стара Загора.
Хепатитите са инфекциозно заболяване, което  се причинява от вируси. От петте различни хепатитни вируси (A, B, C, D и E), само В и С могат да хронифицират, причинявайки продължително заболяване. Хепатитите се разделят на остри (които продължават по-малко от 6 месеца) и хронични (които продължават по-дълго).
Взети заедно, хепатит В и С представляват една от най-големите глобални заплахи за здравето, убивайки приблизително 1 милион души годишно. Изчислено е, че повече от 500 милиона души по света са заразени с хепатит В или С и един на всеки трима е бил изложен на инфектиране с единия или и с двата вируса.
Източник на инфекцията при вирусен хепатит тип А са болните с жълтеница и с безсимптомни форми, които отделят вируса чрез изпражненията и урината.
Безплатни изследвания за хепатит В и С и ЗА ХИВ/СПИН в Стара ЗагораПътищата на разпространение са контактно-битов, хранителен и воден. Основни фактори за предаване на заразата са замърсени ръце и предмети на бита, замърсени хранителни продукти, най-често чрез неизмити ръце, мухи, хлебарки, гризачи и други, замърсена вода.
Вирусът на хепатит В се предава при контакт със заразена кръв, както и с основните телесни течности, включително кръв, сперма, пот, сълзи, кърма. Вирусът на хепатит С се разпространява при директен контакт със заразена кръв. Може да бъде предаван и чрез други телесни течности, но много рядко.
Много от заразените с хепатит В или С хора нямат симптоми на заболяване, но могат да предават вируса на други хора.
 Най-честите пътища на разпространение са преливане на неизследвани кръв или кръвни продукти, медицински или стоматологични интервенции с недобре стерилизирани инструменти, от майка на дете по време на раждане, по полов път (за хепатит В), при общи игли за инжектиране на наркотици,  при споделяне на самобръсначки, четки за зъби и др.
В Старозагорска област за периода от януари до май са регистрирани 37 случая на вирусен хепатит  при 89 случая за същия период на миналата година /2.4 пъти по-малко/. Най–много  заболели от вирусен хепатит са  наблюдавани през месеците януари и февруари. Териториалният анализ показва, че 50,16% от вирусните хепатити са регистрирани в община Стара Загора. 50% от доказаните  хепатити тип С в Старозагорска област през 2013г. са при интравенозни наркомани.
Ваксинацията е един от начините за предотвратяване на хепатит Б инфекцията. Повече от милиард души по света са ваксинирани от 1982 г. досега. Ваксинацията има около 95% ефективност, особено ако е извършена на бебета или млади хора. Въпреки добрите си показатели, ваксината против хепатит В не е достъпна във всички държави по света. До 2006 г. 164 държави, включително България, са включили ваксинацията против хепатит В в задължителния си имунизационен календар, но много от бедните държави в Африка и в Индийския субконтинент, не използват ваксината.
"Здравна поща", Мадлен ПЕЕВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД