Стартира конкурс на ЕС за здравна журналистика

Стартира конкурс на ЕС за здравна журналистика На 20 юни се отваря виртуалната „врата“ за журналистите от целия ЕС, които желаят да участват в конкурса за годишната награда на ЕС за здравна журналистика. Победителите могат да получат награди под формата на признание в целия ЕС и парични награди за изключителни постижения в здравната журналистика, като изпратят свои статии онлайн до 30 септември 2013 г. Журналистическата награда, вече в своето пето издание, има за цел да стимулира и възнаграждава висококачествената журналистика, която повишава осведомеността относно доброто здраве, здравеопазването и правата на пациентите. 
За наградата могат да се състезават 28 европейски държави, с оглед на присъединяването на Хърватия на 1 юли.
Журналистите играят ключова роля в осведомяването на европейците относно здравни въпроси. Независимо дали става въпрос за грижи за здравето, права на пациентите или за това как да се ориентирате в здравната система, журналистите са тези, които могат да информират гражданите. Затова журналистите в ЕС се приканват за пета поредна година да станат победители в конкурса на ЕС за здравна журналистика, заяви Тонио Бор от комисията по здравеопазване на Европарламента.
Темите в тазгодишното издание на конкурса са превенция на заболяванията, здравно обслужване, системи на здравеопазване и права на пациентите. Конкретните теми са:
Награди са предвидени за първо, второ и трето място, съответно от 6500, 4000 и 2500 евро. Във всяка държава - членка на Европейския съюз национално жури, съставено от журналисти и специалисти в областта на общественото здраве и председателствано от представител на Европейската комисия, ще избере един национален финалист. След това жури на ЕС ще избере трима победители на европейско равнище сред 28-те финалисти. 28-те финалисти ще бъдат поканени в Брюксел в началото на 2014 г. за връчване на наградите.
Всеки участник може да представи най-много 2 статии, като е възможно и колективно участие, при условие че журналистическият екип не надхвърля 5 души. Всички статии трябва да са на един от официалните езици на ЕС и да са били първоначално публикувани в печатно или електронно издание между 1 август 2012 г. и 30 септември 2013 г.
„Здравна поща”, Мадлен ПЕЕВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД