Отбелязваме Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН с факелно шествие

Отбелязваме Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН с факелно шествиеНа 19 май - Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН, с факелно шествие и панделка от запалени свещи ще бъде почетена паметта на жертвите на СПИН у нас. Тази година денят е под надслова „Животът е безценен” и бележи третия етап от Национална АНТИСПИН кампания на Програма “Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. В България Денят за съпричастност ще бъде отбелязан с водосвети, помени в храмове, мирни шествия и тематични дискусии в обучителните институции.
На възлови места в повечето градове ще се раздават здравно-образователни материали, презервативи и червени панделки.
В столицата факелното шествие ще тръгне в 19.30 ч. от Министерство на здравеопазването, след което ще премине по бул. „Дондуков” покрай Президентството и ще завърши пред Народния театър „Иван Вазов”, където участниците ще направят панделка от чаени свещи като един от световните символи за съпричастност.
На 18 май от 10 ч. в Благоевград в Алея на здравето и от 11.30 ч. в парк "Бачиново" ще се проведе информационно-скринингова кампания с бързи тестове за изследване за ХИВ/СПИН. В същия ден на Алея на здравето ще бъдат посадени червени цветя с формата на символична червена лента с дължина шест метра с послание: „Бъди отговорен към себе си!”.
На 18 май РЗИ- Бургас ще предостави услуги по доброволно консултиране и изследване за ХИВ на гражданите и гостите на града - от 10.30 ч. до 13.30 ч. пред Бургаски свободен университет; от 10.30 ч. до 13.30 ч. пред “Трия Сити Център”; от 10.30 ч. до 13.30 ч. пред Часовника на Община Бургас. От 18 ч. в предпочитани от младите хора заведения в централната част на града доброволци на Общински младежки клуб „J.J.Cool A” и екипи обучители на връстници ще раздават здравно-информационни материали и предпазни средства и ще мотивират млади хора да проверят своя ХИВ статус.
От 16 до 18 май РЗИ-Варна ще проведе образователни кампании на тема ХИВ/СПИН в училищата и университетите в града.
Мобилен медицински кабинет за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН ще бъде разположен със следния график : на 16 май от 18.00-21.00 ч. на пл. „Севастопол”; на 18 май от 14.00-19.00 ч. на входа на Морската градина.
На 17 май доброволците на Клуб К7-Велико Търново ще изготвят арт инсталация, като поставят големи кутии за презервативи на няколко централни места в града. На 18 май в 20 ч. в арт-клуб „ТАМ” в града ще бъде прожектиран тематичен филм по случай Международния ден за съпричастност със засегналите от ХИВ/СПИН.
На 16 май РЗИ-Плевен предвижда здравно-информационна среща с представители на ромската общност в гр. Долна Митрополия. В същия ден БМЧК-Плевен организира шествие на ученици в центъра на града в знак на съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН.
На 16 май в Пловдив здравно-образователни дейности по въпроси, свързани с превенцията на ХИВ/СПИН и рисковото сексуално поведение, ще се инициират сред млади хора в Наблюдавано жилище към ДДЛРГ „Рада Киркович”.
На 18 май РЗИ-Стара Загора обявява Ден на Отворените врати за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ в КАБКИС 10. Във фоайето на РЗИ ще се излъчват видеоматериали по тематиката ХИВ/СПИН и сексуално преносими инфекции.
В периода 14–17 май училищата в града отбелязват със собствени мероприятия Деня за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН.
На 16 май учениците от осмите класове в Спортно училище „Ст.Караджа” в Хасково ще се запознаят с начините за предпазване от ХИВ благодарение на специалист от отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето” при РЗИ- Хасково. На учениците ще се покаже и тематичния филм „Ти гониш“. На 17 май от 10 ч. КАБКИС при РЗИ-Хасково организира безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН с мобилен медицински кабинет в кв. „Република”. На 18 май ученици от Професионална гимназия по транспорт „Н.Й.Вапцаров“ ще надградят знанията си относно начините за предпазване от ХИВ със здравна беседа от специалист на РЗИ-Хасково и видеопоказ на филма „ Ти гониш“. В същия ден доброволци от ПГМЕТ ще раздават здравно-образователни материали, презервативи и информация за КАБКИС сред млади хора в центъра на града.
"Здравна поща", източник: МЗ

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД