Добри новини, подаръци и интересен разговор с кандидати на ГЕРБ сгряха в Стара Загора хора с увреждания

Пламен Йорданов, д-р Кирил Добрев, д-р Надя Трендафилова и Нели КалневаНа 24 април д-р Кирил Добрев, Пламен Йорданов и Нели Калнева, кандидати за народни представители от ПП ГЕРБ в Старозагорски избирателен район, посетиха Дома за хора с увреждания в Стара Загора. Срещата излезе от рамките на обичайно предизборно мероприятие и се превърна в истински разговор между хора, които се познават и работят заедно. След двустепенния ремонт на Дома по програма "Красива България", условията в него са добри, но хората веднага поставиха въпроса за нови асансьори.
Няколко пъти е спирало елзахранването през последния месец, а това означава "домовете" на обитателите в четириетажната сграда да остават недостъпни за тях. Старите асансьори също често се повреждат.

Пламен Йорданов и д-р Кирил Добрев провериха и обясниха на домуващите, че се прави всичко възможно Община Стара Загора да осигури средства за скъпите съоръжения до края на тази или началото на следващата година, но подмяната няма как да стане веднага. Затова пък искането за ремонт на тротоарите на пътя от дома до пивоварна "Загорка" ще започне в най-скоро време. Осигурено е и поставянето на специалното съоръжение край близката бензиностанция, нужно на хората с увреждания, за да могат да си пазаруват спокойно от там. Новината е съобщил кметът Живко Тодоров на директора на дома д-р Надя Трендафилова и на г-н Йорданов, който е и общински съветник, председател на Бюджетната комисия в ОбС Стара Загора. Добра новина е и тази, че новите бусове за превоз до града ще бъдат закупени до края на лятото, средствата за тях са осигурени. Всички нови тролейбуси, които Старозагорската община ще закупи, ще бъдат приспособени за пътуване на хора с увреждания. Пребиваващите в Дома са забелязали, че новите тротоари и инфраструктурата в центъра се правят така, че те да имат облегчен достъп навсякъде, но зададоха въпроса дали има законодателно решение новите магазини и учреждения да се правят така, че да могат да бъдат посещавани от хора с двигателни проблеми. Д-р Кирил Добрев увери питащите, че вече не може да се получи разрешение за строеж на търговска сграда или учреждение, ако не е предвиден достъп до тях на хора с увреждания.

Добри новини, подаръци и интересен разговор с кандидати на ГЕРБ сгряха в Стара Загора хора с уврежданияВ хода на разговора домуващите поискаха освен превоза с осигурените специализирани микробуси, да се предвиди за тях и преминаване на автобус с платформа край дома.
Екипът медици и болногледачи, обслужващ хората с увреждания, постави на кандидатите за народни представители задачата, ако бъдат избрани в НС, да работят за осъществяването на идеята издръжката от 1,2 млн. лв. годишно да бъде повишена, особено за социално заведение като това, в което настанените възрастни хора също са трудноподвижни и със сериозни здравословни проблеми. Над 200 са възрастните хора и хората с увреждане, за които се полагат грижи в старозагорския Дом. 60% от персонала е с минимална работна заплата. Имаше предложение и заведението да премине на делегиран бюджет. Според д-р Добрев, най-добре е в субсидирането на Дома да бъде запазено участието на общината, защото Стара Загора е сред богатите български общини и както виждат домуващите огромна част от придобивките им са дело на активността на местната власт, особено в последните 2 години. Пламен Йорданов поясни, че визията на ГЕРБ е да се работи за икономически растеж, който да даде възможност за по-добро финансиране на социалните заведения и точно това смятат да направят хората и от старозагорската листа, ако получат доверие. Обещание за повече пари веднага биха били лъжа.

Нели Калнева пък съобщи, че повишаването на броя на личните асистенти за хората с увреждания вече е факт, но остава проблема с квалификацията на личните асистенти. Затова в Медицинския колеж към Тракийски университет още през тази година ще се направи възможното за разкриването на специалност, подготвяща кадри за грижа за възрастни хора и хора с двигателни проблеми.
След края на оживения диалог домуващи и представители на ГЕРБ започнаха уговорка кога да е следващата им среща за игри и свободни разговори. Младежката организация на ГЕРБ особено, често посещава настанените в дома за игри на шах, табла, карти... Вероятно именно това познанство и създадените приятелства бяха в основата на полезната дискусия с поставяне на реални проблеми на дневен ред и реални стъпки за решаването им.
"Здравна поща", Живка КЕХАЙОВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД