“Цигарите - дим да ги няма!“

Стартира конкурс за детска рисунка против тютюнопушенето 2013

Една от наградените рисунки през 2012 г.Националният център по обществено здраве и анализи, съвместно с италианската Национална асоциация за борба с раковите заболявания (ANVOLT), за пореден път организира международен конкурс за детска рисунка против тютюнопушенето. Мотото тази година е “Цигарите - дим да ги няма!“. Целта на конкурса е децата със своите рисунки да призоват родителите си да не пушат.
Право да участват в конкурса „Цигарите – дим да ги няма!“ имат деца на възраст от 5 до 11 години от цялата страна.
Крайният срок за изпращане на рисунките е 02.05.2013г. в Националния център по обществено здраве и анализи – София, бул.”Академик Иван Гешов”15.
Голямата награда е екскурзия в Рим. Останалите отличени от журито малки художници ще получат предметни награди.
Журирането и определянето на рисунката-победител в конкурса ще се състои на 8 май 2013г. в сградата на НЦОЗА.Председател на комисията е художникът Иван Яхнаджиев. В състава й влизат: представител на ANVOLT- представена от Фондация „България Младежка Превенция”, художници, психолози, специалисти по промоция на здраве от НЦОЗА, МЗ, експерти от МОМН и МФВС. Според регламента, в комисията работи и детско жури от 3 деца (на възрастта на участниците) от училище с разширено изучаване на рисуване. Тези деца не участват със свои рисунки в конкурса. Резултатите от конкурса ще бъдат публикувани на сайта на НЦОЗА http://ncpha.government.bg.
Награждаването на победителите ще се извърши на церемония при представянето на изложба в Галерията за чуждестранно изкуство, от 11 ч. на 17 май (петък) 2013 г.

Проучвания на Националния център по обществено здраве и анализи показват, че около 2/3 от децата в предучилищна и училищна възраст са пасивни пушачи с висок респираторен риск. Майките са най-отговорни за излагане на децата на тютюнев дим. Получава се ефект на натрупване – през бременността и ранната детска възраст. Тютюневият дим съдържа над 7000 отровни химични вещества, включително и 69 канцерогенни. Пасивното тютюнопушене повишава риска от недоносеност, синдром на внезапната детска смърт, инфекции на дихателните пътища, инфекции на средното ухо, бронхити и пневмонии, астма, алергии, менингококови инфекции, изоставане в растежа, нарушения в съня. Какъв е рискът от заболяване на детето, ако е изложено на тютюнев дим :
Бронхити: Рискът се повишава на 72 %, ако майката е пушачка и още 29 %, ако другите членове на семейството пушат.
Възпаление на средното ухо: Рискът се повишава на 21%, 38%, 48%, когато съответно бащата, майката или и двамата пушат.
Синдром на внезапната детска смърт: Двукратно по-висок риск.
Астматични пристъпи: Рискът се повишава на 14%, 38% и 48%, когато съответно бащата, майката или двамата пушат.
В момента НЦОЗА провежда национално представително проучване по проблема пасивно тютюнопушене сред децата от 3- до 6-годишна възраст. Резултатите от проучването ще бъдат представени през месец октомври 2013 г.
"Здравна поща", източник: Национален център по обществено здраве и анализи

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД