Стартира образователен проект за биотехнологични терапии

Семинар400 български лекари ще участват в проект по научно-образователна програма за разширяване и задълбочаване на познанията в областта на биотехнологичните лекарства. Сред медиците са нефролози, онколози, ревматолози, работещи в областта на остеопорозата, ендокринолози, кардиолози. Това бе съобщено на семинар за журналисти, посветен на възможностите за клинично приложение на иновативните медикаменти, създадени по методите на биотехнологиите. Четири от всеки пет нови лекарствени молекули, които са във фаза на клинични изпитвания, вече са продукт на биотехнологиите, а до няколко години се очаква тези медикаменти да изместят в значителна степен дори и генеричните лекарства.
"Днес над 400 милиона души по света получават лечения с биотехнологични лекарства, най-често по повод на онкологични, хематологични и ревматични заболявания, остеопороза и метастатична костна болест, хронично бъбречно заболяване и бъбречна анемия, възпалителни заболявания", посочи д-р Борислав Борисов, експерт по лекарствена политика и иновации. Той допълни, че очакванията на изследователите и на цялата медицинска общност днес са за изключително бързото разширяване на спектъра от индикации, при които тези лечения ще се прилагат. "Сигурни сме, че в близките години биотехнологичните терапии ще станат част от лечебния подход и при масово срещаните заболявания - на централната нервна система, за корекция на липидния статус и много други", добави д-р Борисов.
Първият модул на образователната програма стартира на 9 февруари под егидата на Българското нефрологично дружество. Цялостният проект, чиято реализация ще продължи няколко години, носи наименованието "Амджен биотехнологична академия" и ще включва поредица от партньорски инициативи с участието на български специалисти и академични преподаватели в международни и локални експертни съвети, образователни програми и научни форуми. В рамките на втория модул ще бъдат организирани поредица от образователни срещи за биотехнологичните иновации в лекарственото лечение със студенти по медицина и фармация, в сътрудничество с Фондация "Junior Achievement" и медицинските университети в София и страната.
Основни партньори в реализацията на "Амджен биотехнологична академия" ще бъдат дружествата по специалности - на нефролози, онколози, ревматолози.
i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД