За 14-ти път в Деня на спасението: Почит пред героите, жертвали се да спасят живот!

За 14-ти път в Деня на спасението: Почит пред героите, жертвали се да спасят живот!С минута мълчание и вой на сирени за 14-та поредна година пред Паметника на загиналите медицински чинове пред ВМА бе отбелязан Денят на спасението – ден, в който свеждаме глави за почит пред подвига на над 130-те лекари и медицински сестри, полицаи, доброволци и граждани, пожертвали себе си, за да дадат живот на хора в беда.
Денят на спасението е създаден през 2005 г. по инициатива на д-р Тотко Найденов, главен редактор на в. "Български лекар", с подкрепата на Военномедицинска академия и със съдействието на Министерство на здравеопазването, Български лекарски съюз (БЛС), Български червен кръст (БЧК) и синдикатите.
На традиционната церемония присъстваха началникът на ВМА бригаден генерал проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS, началникът на отбраната ген. Андрей Боцев, вицепремиерът по икономическата и демографска политика Валери Симеонов, зам.-министрите на отбраната генерал-лейтенант (о.р.) Атанас Запрянов, на здравеопазването д-р Бойко Пенков и на вътрешните работи Стефан Балабанов, секретарят по сигурност и отбрана на президента на Република България Стефан Янев, директорът на "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов, председателят на БЛС д-р Иван Маджаров, директорите на "Пирогов" проф. Асен Балтов и на "Александровска" доц. Костадин Ангелов, представители на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ), БЧК, синдикатите, медицински специалисти от ВМА и много признателни граждани.
"Нека бъде вечна паметта на д-р Стефан Черкезов и на всички българи, загинали при спасяване на живот!", призова д-р Тотко Найденов.
Началникът на ВМА бригаден генерал проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS отбеляза, че този ден е специален за болницата: "И сега медиците непрекъснато спасяват животи при екстремални условия. Мога да припомня катастрофата край село Микре от последната година - тогава екипи на ВМА транспортираха най-тежко ранените. Смея да кажа, че травмите им бяха толкова сериозни, а метеорологичните условия - сложни, че спасителната операция бе като в реална военна обстановка. Нашите млади колеги - анестезиолози обаче се справиха и докараха ранените живи. А след това всички пострадали бяха изписани благополучно от болницата - някои след редица операции и месеци на лечение",
"Нека не забравяме, че и в момента имаме три мисии в чужбина - в Афганистан, Босна и Херцеговина и Мали, при които всеки ден се спасяват животи. А, за съжаление, в последните 5 години имаме два случая на колеги, загинали по време на дежурства. Нашата професия е изключително стресова заради отговорните решения, които трябва да се вземат", призна бригаден генерал проф. д-р Мутафчийски.
В памет на саможертвата на загиналите бяха поднесени венци от името на президента Румен Радев и министър-председателя Бойко Борисов, председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, началника на отбраната ген. Боцев, вицепремиера Симеонов министерствата на отбраната, здравеопазването и вътрешните работи, министъра на завършилото българско европредседателство Лиляна Павлова, кмета на Столична община Йорданка Фандъкова, омбудсмана Мая Манолова, НЗОК, БЛС, БАПЗГ, БЧК, синдикатите, както и ръководствата на Военномедицинска академия, болниците "Пирогов", "Александровска" и "Св. Екатерина".
"Здравна поща", източник: "Връзки с обществеността"-ВМА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД