Безплатни прегледи във ВМА за лаймска болест и инфекции, предавани при ухапване от кърлеж

Безплатни прегледи във ВМА за лаймска болест и инфекции, предавани при ухапване от кърлежСпециалисти от Катедрата по инфекциозни болести при ВМA организират безплатни консултации и прегледи за лаймска болест и други инфекции, предавани при ухапване от кърлеж.
Прегледите ще се проведат в периода 6-7 август 2018 г., от 9 до 14 часа в кабинет №108 на Катедра по инфекциозни болести на ВМА.
За целта е необходимо да бъде направено предварително записване на тел.: 02/92 25 989; 02/92 26 125 - от 8 до 14.00 часа.
Не се изисква направление от личния лекар.
Кърлежово-преносимите заболявания се причиняват от инфекциозни агенти, предавани чрез ухапване от различни видове кърлежи. До този момент са известни 16 заболявания, причинени от кърлежи.
Лаймската болест е най-широко разпространената инфекция, предавана чрез ухапване от кърлеж.
Най-честата клинична проява е кожен обрив, на мястото на ухапването (който може и да липсва при неправилно изваждане на кърлежа или неправилно поведение след това). Възможно засягане на сърцето, ставите, периферната и централна нервна система.
Друга широко разпростанена инфекция в България при ухапване от кърлеж е Марсилската треска. Тя се характеризира с повишена температура, дифузен обрив, засягане на ставите и общо неразположение. Навременната терапия предотвратява бъдещи усложнения и смъртност.
По-редки за страната инфекции, предавани при ухапване от кърлежи са Кримска-Конго хеморагична треска (ККХТ), Туларемия, Ку-треска, Човешка гранулоцитна анаплазмоза и Бабезиоза.
"Здравна поща", "Връзки с обществеността"-ВМА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД