Смениха директора на Фонда за лечение на деца

Смениха директора на Фонда за лечение на децаРокади във Фонда за лечение на деца в чужбина - д-р Тинка Троева, която го оглавяваше до момента, е освободена от дължност. Това е станало със заповед на министъра на здравеопазването от 11 септември.
Д-р Троева е нарушавала системно Правилника за дейността и организацията на работата на Фонда, на реда за издаване на формуляр S2. Тя е заобикаляла ясно разписани процедури, сред които и притеснителната практика да се изискват становища от медицински специалисти, които не фигурират в списъка на утвърдените от министъра външни експерти към ЦФЛД.
Това се казва в официалното съобщение на министерството, което е изпратило сигнал до прокуратурата.
Новият директор на Фонда е д-р Мариета Райкова. Тя е назначена на поста от днес, 12 септември.
Показателен е случаят на дете, нуждаещо се от чернодробна трансплантация. По заявлението ЦФЛД изисква становища от двама външни експерти – детски гастроентеролози. Според едното становище трансплантацията може да се извърши в УБ "Лозенец“, а според второто – трансплантацията трябва да се извърши в чужбина", посочват от ресорното ведомство. Става дума за случая с малкия Байрям, който претърпя трансплантация в Германия, но преди това се наложи семейството му да чака с месеци, за да се случи това. От страна на ЦФЛД не са изискани становища от външни експерти по трансплантология или от лечебни заведения, осъществяващи чернодробна трансплантация, което е грубо нарушение на Правилника на Фонда. Въпреки това от директора на Фонда е издадена заповед за финансиране на диагностични процедури и консултации в Университетска клиника за детска и юношеска медицина, Хамбург, допълват от Здравно министерство, което е назначило проверка по случая. Тя показва, че до заминаването си детето не е вписано в служебния регистър на Изпълнителната агенция по трансплантация (ИАТ) за лицата, чакащи органна трансплантация, което е задължително според Правилника за дейността на ЦФЛД. Именно липсата на вписване е пречка за допускане на подпомагането.
Според експертите и юристите на МЗ издаването на формуляр S2 от министъра на здравеопазването е незаконосъобразно от правна гледна точка. В становището си, националният консултант по трансплантология проф. Любомир Спасов е категоричен, че трансплантацията може да бъде осъществена в България.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД