ВМА отбеляза "Деня на спасението"

ВМА отбеляза "Деня на спасението"За 13-а поредна година Военномедицинска академия отбеляза "Деня на спасението". Над 130 лекари и медицински сестри, както и полицаи, доброволци, граждани, са загинали при спасяване на човешки живот. Инициатор на събитието д-р Тотко Найденов.
 
На официалната церемония пред паметника на медицинските чинове, загинали във войните, разположен пред ВМА, присъстваха министърът на здравеопазването проф. Николай Петров, ВРИД началникът
на ВМА полк. проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS, главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението",заместник-главният секретар на МВР, Георги Арабаджиев, представители на Столична община, КТ "Подкрепа", КНСБ, БЧК, БЛС, медицински персонал от ВМА и много граждани.
"Това е една инициатива, която се зароди преди години, а денят е избран неслучайно. Той съвпада с един от най-големите християнски празници – Успение Богородично, ден, който българите особено почитат. Много близо е до сърцето на всеки българин чувството на състрадание, чувството за спасение, за взаимопощ", коментира полк. проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS - ВРИД началник на ВМА.
Той отбеляза, че на церемонията присъстваха и много гости, които не са сред официално поканените, но които изпитват необходимост да сведат глава и да отдадат почит пред медиците, загубили живота си, спасявайки други хора.
"Ние работим в рискова среда, като дори и при най-елементарните неща и обикновени манипулации, ако болният е заразен със смъртоносни болести, ние може да се заразим при изпълнение на служебния си дълг. А ние сме и военни медици, участвали сме в множество мисии, където опасността за живота ни е съвсем реална", подчера проф. Мутафчийски и допълни, че и в момента има български медицински екипи в едни от най-горещите точки по света. По думите му, именно тренираността на екипите им дава добри резултати в работата и ги изважда от трудни ситуации.
В памет на загиналите по време на служба медици, сестри, полицаи, пожарникари, доброволци, граждани бяха поднесени венци от името на президента на Република България, министър-председателяна Република България, началника на отбраната, министъра на отбраната, министъра на здравеопазването, Министерство на вътрешните работи, Столична община, БЛС, Български червен кръст, КНСБ, КТ "Подкрепа".
"Здравна поща", източник: Пресцентър ВМА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД