Новият шеф на НЗОК ще преразглежда алгоритъма и цените на клиничните пътеки

Новият шеф на НЗОК ще преразглежда алгоритъма и цените на клиничните пътекиСилни думи от трибуната след като беше избран изрече новият управител на Здравната каса, проф. д-р Камен Плочев. Странно е, когато чуеш шеф на институция каквато е НЗОК да говори за търговия в здравеопазването, но истината е, че обществото толкова свикна с тази публична тайна, че впечатление прави друго в изказването на проф. д-р Плочев.
Здравето, което е най-голямата ценност, е превърнато в търговия, а всяко търговско дружество се стреми да печели, бяха част от думите му от трибуната в Народното събрание, цитирани от Dnes.bg.
Аз съм от другата страна на бариерата – стремя се да давам здраве. Трябва да обърнем малко философията продължава той.
Проф. д-р Камен Плочев беше единственият кандидат за шеф на Касата, след като д-р Глинка Комитов подаде оставката си и мандатът му бе официално прекратен от парламента на 5 юли.
Кандидатурата на проф. Плочев беше излъчена от ГЕРБ и Обединените патриоти и изборът му беше предрешен, което показа и единодушната му подкрепа от политическите сили в пленарна зала.
Това, че ще е трудна мисията му, стана ясно с гласуването – не се чуха фойерверки след него, напротив като избор на единствен кандидат назначаването му се изтълкува от народни представители за доказващ колапса на здравната система акт.
Проф. Плочев обаче се закани редовно да притеснява депутатската маса с проблемите, които следва да бъдат решени в здравната система. Не бива да допуснем сътресения, бяха думите с послание към народните представители.
В момента плащаме за бутикова стока, а получаваме стандарт от пазара "Илиянци", са били част думите на проф. Плочев в ресорната комисия, пише Dnes.bg. Новият управител ще настоява здравната каса да плаща за качество на медицинските услуги, информира още информационното издание. За тази цел една от първите задачи, които си поставя проф. Плочев, е да преразгледа алгоритъма и цените на клиничните пътеки, въпреки че бе умело контриран от здравния министър проф. Николай Петров.
При създаването на сегашните пътеки е мислено максимално финикийски, а не медицински и трябва да се преразгледат най-разходоемките пътеки и дали някой не злоупотребява с тях, например в инвазивната кардиология, са сред цитатите, които се тиражираха от медиите.
Повече от ясно е, че средствата са малко и не стигат, но и крайно време е да се разбере, че мрънкането няма да задвижи системата и че трябва да се помисли как може ефективно да се действа с наличното и се търсят адекватни решения по-нататък.
Предложението на проф. Плочев пациентите да получават директен достъп до лекар – специалист в извънболничната помощ, а не посредством личните лекари, несъмнено ще го направи любимец за пациентите. Дали това ще подобри достъпа на пациентите до ефективна здравна грижа и направи ефективни разходите на касата, едва ли може да се прецени лесно. Несъмнено, за да се случи, е необходимо създаването на механизъм, какъвто визира Плочев със споменаването на електронната здравна карта, на която очевидно държи.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД