България е на второ място в ЕС по доплащане за медицинска помощ

България е на второ място в ЕС по доплащане за медицинска помощКогато говорим за парите, колкото по-малко са публичните средства за солидарно плащане, толкова повече плаща пациентът от джоба си. България е на второ място в ЕС по доплащане. Почти половината от стойността на медицинската услуга се плаща от джоба на пациента в момента на получаването на медицинска помощ. По плащане на здравни услуги обаче сме последни. В този смисъл искането на БЛС за повече публични средства, означава и по-малко плащане от джоба на пациентите.
Това каза председателят на Центъра за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ) д-р Стойчо Кацаров пред БНР.Според него обаче, колкото и да бъдат увеличавани приходите на НЗОК, това няма да доведе до увеличение на разходите, тъй като съществува ограничението на Закона за публичните финанси. По тази причина преди няколко години финансовият министър Симеон Дянков прехвърли натрупаните като резерв здравни вноски да бъдат похарчени за други неща. Законът забраняваше тогава, забранява и сега да бъдат похарчени за здраве, каза д-р Кацаров, цитиран от Zdrave.net.
Едно от нещата, което може да се направи, е НЗОК да бъде извадена от Закона за публичните финанси, за да няма ограничения в разхода. Другото нещо, което може да се направи, е да започнат да се самоосигуряват тези категории лица, за които няма никаква причина да бъдат осигурявани от държавата като военни, полицаи и прокурори. Следващото нещо е - щом държавата плаща здравните вноски на пенсионерите, да го прави върху размера на пенсиите, а на децата - върху средния осигурителен доход. Тогава приходите на здравната каса значително биха се увеличили, допълни д-р Кацаров.
Въпреки това обаче той е категоричен, че дори и средствата да се увеличат, това само по себе си няма да промени качеството на здравеопазването. Факт е, че средствата за здравеопазване, които се разпределят в нашата страна, са много ниски. 14 пъти по-малко пари даваме за здравеопазване, отколкото Австрия, при същата територия и население. Увеличаването на парите само по себе си няма да доведе до качество, ако се разпределят погрешно или неправилно. Ако парите се разпределят по пазарен модел, това ще повиши качеството. Ако се разпределят като бюджети или лимити, както е в момента, и да ги удвоите, това няма да промени нищо, поясни д-р Кацаров.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД