Бюджетите на болниците ще бъдат коригирани през юни

Бюджетите на болниците ще бъдат коригирани през юниОчаква се бюджетите на болниците да бъдат коригирани през юни, каза пред журналисти подуправителят на НЗОК Димитър Петров след среща между ръководството на Касата, представители на частни, общински, държавни болници и ръководството на Българския лекарски съюз (БЛС).
Петров обясни, че от 1 април болниците работят с тримесечни бюджети и могат да ги изразходват заедно с още до 3% в повече от предвиденото, като тази възможност е за всеки месец в тримесечието. Ако в първите два месеца тези три процента не бъдат изразходвани, през третия месец могат да се изразходват до 9 на сто.
Предстои и проверка по районните здравноосигурителни каси, чрез която ще се види къде и дали има излишък на средства. Ако се установи излишък, той ще бъде преразпределен в други каси, в които е установен недостиг, допълни той.
За тази година месечно за болниците в бюджета на НЗОК са предвидени над 137 млн. лв.
Председателят на БЛС Венцислав Грозев каза, че въпросът за бюджетите на болниците отново ще бъде поставен пред ръководството на Касата по време на следваща среща, тъй като има болници, в които и с използването на тези 3% в повече, средствата не са достатъчни.
Лекарският съюз ще поиска от новия състав на Надзорния съвет на НЗОК да реши как и откъде ще се осигурят средства за плащане на надлимитната дейност, извършена от болниците в периода април – ноември миналата година, която е близо 19 млн. лв., каза още Грозев.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД