Над 6 000 операции на катаракта е извършил в професионалния си стаж д-р Станимир Трошев

Над 6 000 операции на катаракта е извършил в професионалния си стаж д-р Станимир Трошев5-ият симпозиум на Българското глаукомно дружество, който се проведе през изминалата седмица, показа най-богатата си научна програма до момента - 5 операции на живо, от различни операционни и с различни хирурзи. Всички те се извършваха в реално време и се излъчваха по видеовръзка в залата на конгреса. Участниците успяха да проследят хирургична процедура, която едновременно решава два проблема на пациента - катаракта и глаукома. Тя бе извършена от д-р Станимир Трошев от Стара Загора, който бе един от гост-операторите на симпозиума и се включи на живо от операционната на Клиниката по очни болести на УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив.
д-р Станимир Трошев, архив "Здравна поща"Д-р Трошев представи две глаукомни операции - поставяне на вътреочен имлант - дренажен шънт ExPress, с който има голям опит. Над 6000 са хирургичните процедури за лечение на катаракта и/или глаукома, които старозагорският хирург е извършил по време на целия си професионален стаж досега.
По метода "2 в 1" д-р Трошев оперира 72-годишен мъж, който 3-4 години се лекува от глаукома, но не успява да контролира добре вътреочното налягане, макар че приема няколко различни медикамента. Има и допълнителни проблеми от съдов характер и прекаран инфаркт. Дошъл е в клиниката за операция на катаракта (перде), но лекарят преценя, че може да му спести втора операция впоследствие, като едновременно премахне пердето и постави в окото дрен, който ще контролира глаукомата.
Така след една процедура, която трае няколко минути, пациентът получава едновременно два вътреочни импланта - изкуствена леща за пердето и т.нар. антиглаукомен шънт. Това е метална тръбичка, която играе ролята на дрен - позволява на вътреочната течност да се оттича и осигурява постоянно вътреочно налягане. Тя остава в окото постоянно.
Най-важното, което един глаукомно болен трябва да прави, е да поддържа очното налягане в норма. Това се прави по няколко начина - с медикаменти (капки) или хирургично. Неслучайно цял ден от симпозиума бе посветен на хирургията на живо, защото ролята й става все по-сериозна, казва д-р Трошев.
Сравнително проучване на различни видове антиглаукомни операции, проведено в Катедрата по очни болести на Медицински университет - Пловдив показва, че имплантите играят все по-голяма роля при контрола на глаукомата. Проучването бе представено от проф. д-р Мариета Конарева-Костянева, която отскоро е и председател на Българско глаукомно дружество. Антиглаукомните операции с дренажни шънтове се съпровождат с много по-малко интра и постоперативни усложнения и имат дългосрочни резултати по отношение на поддържане на вътреочното налягане, констатира изследването на офталмолозите от МУ Пловдив.
Досега бяхме свидетели на революцията в оперативното лечение на катаракта. Сега предстои подобна ситуация и с глаукомната хирургия. Така наречената микроинвазивна глаукомна хирургия придобива все по-широка популярност, споделя д-р Трошев, чиито екип e един от малкото в страната, който следи новостите в глаукомната хирургия и ги въвежда в работата си. "Глаукомната хирургия навлезе в нов период. През последните години, нововъзникващите технологии за микроинвазивни операции на глаукома поставиха основите на революционни подходи, които са насочени основно към пациенти с лека до умерена глаукома. Те обхващат голямо разнообразие от нови инструменти и техники, които освен, че са значително по-щадящи методи на лечение, показват и по-добри и дългосрочни резултати при овладяване на вътреочното налягане. Очаква се при прилагането на тези нововъведения да не се налага и прибягването до медикаментозно лечение." - допълва д-р Трошев.
По данни на СЗО между 2 и 4% от хората в света страдат от глаукома. В България болните, които се водят на отчет, са 78 487. Две трети са жени, а 80% са над 60 г.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД