Започва Световната седмица за борба с глаукомата

Започва Световната седмица за борба с глаукоматаОт 7 до 12 март в Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Александровска”, от 14.00 до 18.00 часа, ще се провеждат безплатни консултативни прегледи за глаукома и катаракта (вътрешно перде).
В Клиниката по очни болести към УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ” също ще отбележат седмицата с безплатно измерване на вътреочното налягане и измерване на роговична дебелина. Прегледите ще се осъществяват от 14.00 до 16.00 часа.
Глаукомата е хронично, дегенеративно заболяване, което настъпва безсимптомно и уврежда зрителния нерв и нервните клетки в ретината. С напредване на болестта настъпва загуба на периферно зрение, а на по-късен етап и на централното зрение. Към рисковите фактори спадат повишено вътреочно налягане, съдови промени, хипертония, захарен диабет, напредване на възрастта, дебелината на роговицата, наличието на късогледство и др. Липсата на ранна симптоматика при повечето форми на глаукома е причина заболяването да се установява късно във фаза на напреднало увреждане, когато голяма част от зрението е загубено необратимо. Сравнително високата честота и тежката инвалидизация на пациентите, определят глаукомата като социално-значимо заболяване.
Специалистите препоръчват всички хора над 40-годишна възраст, независимо, че нямат оплаквания, веднъж годишно профилактично да изследват зрението си с измерване на очното налягане. Пациентите с глаукома е необходимо да посещават офталмолог веднъж на два-три месеца. Ранната диагностика и навременното лечение спомагат да се постигне спиране или поне забавяне на развитието на болестта и съхранение на останалото функционално зрение. Все още единственият доказано ефективен начин за овладяване на структурните изменения и съхранение на зрителните функции е намаляването на вътреочното налягане.
Катарактата е друго често срещано заболяване, обусловено най-вече от напредналата възраст. Катарактата и глаукомата са свързани и често едното заболяване не изключва другото. Обстойният очен преглед при пациенти с катаракта и изключването на съпътстваща очна патология е абсолютно задължително, твърдят специалистите, особено за възрастни пациенти.
Световната седмица за борба с глаукомата се провежда всяка година по инициатива на Световната асоциация по глаукома (WGA) и на Световната глаукомна пациентска асоциация (WGPA).
„Здравна поща“, i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД