Обмислят обучение по антитероризъм в училища и университети у нас

Обмислят обучение по антитероризъм в училища и университети у насОбучение по антитероризъм, което да започва още в първи клас и да продължава и във висшите училища, предлагат политици, лекари и водещи експерти по сигурността у нас.
Идеята бе обсъдена по време на Втория международен семинар по антитероризъм, който се проведе в Университетска болница "Св. Марина" във Варна през тази седмица.
Повод за организирането на семинара става тежкия терористичен акт на летището в Сарафово, когато възниква въпросът дали здравната ни система е достатъчно добре подготвена за нападения или бедствия.
Според ректора на Медицинския университет във Варна проф. Красимир Иванов методите и средствата, които използват терористите непрестанно се променят и отпора срещу тях трябва също да е на високо ниво.
В терористичните организации, които непрекъснато нарастват, се влагат много средства и затова борбата с тях е трудна. Всичко това налага бъдещите медици да са много добре подготвени и обучени как да действат в случай на атентат или природно бедствие, допълни той.
Идеята е вече да се разчита не само са конвенционалните средства срещу бедствията и тероризма, а и на медицинските аспекти, като се вземе поука от атентата.
Вторият семинар по антитероризъм се организира от МУ - Варна в сътрудничество с БЧК, университетските болници в Йерусалим и Хайфа и Посолството на Израел в България.
Професорите Миклош Бала, Джули Бенбенисти и Миша Шамир (Хадасса-Ерусалим) и Гила Хиамс и Хани Бахут (Рамбам-Хайфа) представиха презентации, видео-материали, обзорни анализи и практически съвети, с които дадоха пълна картина на изключително важното взаимодействие между всички институции, участващи в мерките след терористичен акт.
Израелските специалисти споделиха опита си, давайки безценни съвети и указания и по отношение на спешните организационни мероприятия непосредствено след атаката, когато в хаоса и паниката е възможно да се допуснат сериозни грешки.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД