РЗИ-Стара Загора организира безплатни консултации за хора с проблеми с теглото

РЗИ-Стара Загора организира безплатни консултации за хора с проблеми с теглотоПо повод 19 май - Европейския ден за борба със затлъстяването РЗИ-Стара Загора организира безплатни консултации за хора, които искат да променят модела си на хранене. Те ще се проведат в дните от 19 до 21 май от 13 до 16 ч. в РЗИ. За да се прегледате, трябва да се запишете предварително на телефон 042/ 602674.
Затлъстяването е метаболитно нарушение, резултат от взаимодействието между вътрешни фактори като наследствени особености, хормонално състояние и фактори на начина на живот. Най-често затлъстяването се дължи на дълготраен положителен енергиен баланс, при който енергийният прием надвишава енергийния разход.
Над 1 млрд. души по света са с наднормено тегло, като 400 млн. от тях са със затлъстяване. Затлъстяването е свързано с повишен риск за метаболитни и сърдечносъдови заболявания в детско-юношеската възраст и с повишена заболеваемост и смъртност при възрастните, което обуславя неговата здравна и социална значимост. Свръхтеглото и затлъстяването се превръщат в сериозен проблем и в детска възраст.
В България, по данни от проучвания сред подрастващите, се установява значително увеличаване на затлъстяването при децата в ученическа възраст. През 2011 г. средният процент на учениците с наднормено тегло е 16,5%, а със затлъстяване - 8,0%. Честотата на наднорменото тегло е по-висока при момчетата, в сравнение с тази при момичетата и е най-голяма при децата в ранна училищна възраст. Вероятността дете със затлъстяване на 15-годишна възраст да страда от затлъстяване в зряла възраст достига 71%. Възрастните със затлъстяване, започнало в детството, са с по-висок риск от развитие на редица хронични неинфекциозни заболявания, като диабет тип 2, хипертония, хиперлипидемия, злокачествени, бъбречни, чернодробни заболявания и свързаната с тях повишена смъртност.
Затлъстяването в детска възраст може да има значителни емоционални последствия за децата, за тяхната самооценка и качество на живот. Проучвания установяват, че деветгодишните деца свързат затлъстяването с лошо отношение с връстниците, лош успех в училище, влошено здраве и физическа форма.
Рестриктивно-енергийните диетични режими са в основата на повечето програми за лечение на затлъстяването. Показват добър ефект, но резултатът често е краткосрочен. Проблем при тях е поддържането на постигнатото ниско тегло. Двигателната активност има благоприятен ефект. Най-важното й значение е да поддържа вече редуцираното телесно тегло. Правилният режим на хранене включва избягване на пикантните подправки и солта; достатъчно питейна вода и течности; ниска консумация на мазнини, алкохол и прости захари, намаляване приема на сладки напитки; 4-5-кратен режим на хранене; ограничен прием на готови храни; ограничаване на времето за телевизия и компютър; спортуване.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД