12 май - Световен ден на сестринството

Флорънс НайтингейлНа 12 май отбелязваме Световния ден на сестринството. На тази дата е родена Флорънс Найтингейл, смятана за основател на модерното сестринство и за една от 100-те най-влиятелни жени на всички времена.
Гениална в организацията и нововъведенията, Флорънс Найтингейл допринася за пълната промяна във възгледите към професията, като я превръща в ценна и уважавана от обществото.
Флорънс Найтингейл прави истинска революция в обслужването на ранените и болни войници по време на Кримската война. Ръководейки група от медицински сестри, обучени от нея, тя изцяло поема под свои грижи медицинския комплекс на болницата Скутари - Турция, независимо от скептицизма на лекарите.
Благодарение на установените от Найтингейл стандарти за обслужване на ранените и болни от холера и дезинтерия войници, смъртността спада от 42% на 4%.
Обслужване на ранени и болни от холера и дезинтерия войнициПостижението я превръща в национална героиня на Англия.
През следващите 16 години, след войната основателката на сестринството се заема с реформа на медицинското обслужване и общественото здравеопазване.
През 1859 г. Флорънс Найтингейл издава книгата „Бележки за болниците“, в която разграничава основните принципи и стандарти на болниците и грижите за пациентите.
Една година по-късно основава и първото светско сестринско училище „Найтингейл“ и дом за практикуващи сестри към болницата „Сейнт Томас“ в Лондон.
През 1907 г. става първата жена, която получава ордена за специални заслуги, наричана „Дамата с лампата“, защото смята, че работата на медицинската сестра продължава и нощем.
Флорънс Найтингеййл оказва дълбоко влияние върху болничното обслужване и придава благородство на сестринската професия, продължаващо и в наши дни.
Според американска класация поради широкия диапазон на задължения и способности, които има медицинската сестра, професията е в челните позиции на 10-те най-престижни професии.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД