Стара Загора ще е домакин на първа по рода си кръгла маса за денталното здраве на българина

д-р Диана БушкаловаНа 8 май в Стара Загора за първи път ще се проведе национална кръгла маса на тема „Проблемите в денталната медицина и тяхното решаване в полза на пациента”. Дискусията е първа по рода си не само защото у нас денталното здраве изключително рядко присъства като тема на медицински форуми, но и защото основен акцент в нея ще бъде пациентът. Събитието ще протече в рамките на Петата национална конференция на Асоциацията на денталните мениджъри в България (АДМБ) и се организира от АДМБ под патронажа на д-р Валентин Павлов, народен представител в 43-тото НС от Реформаторския блок, обясни старозагорската стоматоложка д-р Диана Бушкалова, член на УС на АДМБ.
Въпреки че Асоциацията събира дентални мениджъри, този път няма да говорим за бизнес. В центъра на нашата дискусия ще бъдат поставени пациентите.
Целта на кръглата маса е да се поставят открито проблемите в денталната медицина както на местно така и на национално ниво и да се очертаят стъпките, по които трябва да се тръгне, за да се подобри денталното здраве на хората, каза д-р Бушкалова.
Не е тайна за никого, че денталното здраве на хората в България е на много ниско ниво. Ежедневно излизат статистики, че ние сме на последно място в Европа по годишни посещения при зъболекар и сме най-беззъбата нация. Обеззъбяването на българина наистина е ужасяващ проблем. Достатъчно е да си пуснете телевизора, да гледате репортаж от някое кътче на страната, за да установите колко много обикновени хора имат нужда от протезиране. Да, наистина от липса на зъби не се умира, обаче храненето се променя, то става по-непълноценно. Променя се и външният вид, а оттам и самочувствието. Проблемът е още по-страшен при възрастните хора, които даже и да искат, не могат да отделят средства за протези. По закон на всеки се полага едно протезиране, но здравната каса не отпуска пари за тази процедура. Така десетки хиляди хора с течение на годините остават без зъби. Лошото е, че същият процес се наблюдава и при по-млади, но не достатъчно образовани българи, които смятат, че могат да си живеят и с „празна” уста. Отделна тема е недобрата устна хигиена на мнозина, непознаването на съвременните средства и начини за добро поддържане на зъбите, бягството от стоматолога с оправданието, че имаш страх от болката. Затова са толкова важни подобни форуми. На тях откровено и без напудряне ще бъдат поставени проблемите на съвременната дентална медицина у нас, ще се търсят начини за тяхното решаване. Ясно е, че нещата няма да се решат изведнъж. Проблемите са натрупвани с десетки години. Още от времето на социализма, когато искаш, не искаш, трябваше да седнеш при пристигналия с подвижния кабинет на колела стоматолог, който не винаги се оказваше най-добрият специалист.
Сергей ПеновТрябва обаче да се върви към изработването на концепция, на стратегия за години напред за денталното здраве у нас. Трябва да се мисли откъде могат да бъдат намерени средства за осигуряване поне на едно протезиране на пациентите, обясни Сергей Пенов, издател на вестник „Стоматологичен свят”, който е съорганизатор на денталния форум в Стара Загора.
Изводите, решенията и предложенията, които ще бъдат направени на кръглата маса, ще бъдат част от дневния ред на последваща Национална кръгла маса на тема „Как да спрем процеса на тотално обеззъбяване на българите”, която ще се проведе в Народното събрание.
В дискусията на 8 май, освен зъболекари от цялата страна, ще вземат участие и д-р Борислав Миланов, председател на Българския зъболекарски съюз (БЗС), д-р Николай Шарков, главен секретар на БЗС, народни представители, регионални институции, свързани със здравеопазването.
„Здравна поща”, Мадлен ПЕЕВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД