За 8-и път стартира кампания "Заедно можем повече" в подкрепа на деца с аутизъм

За 8-и път стартира кампания "Заедно можем повече" в подкрепа на деца с аутизъмГражданско сдружение "Алтернатива 55" и ЦСРИ "Алтернатива" организират за 8-и пореден път кампанията "ЗАЕДНО МОЖЕМ ПОВЕЧЕ". Тя стартира на 10 март, ще продължи до 10 април и се организира във връзка с 2 април - Световен ден за информираност за аутизма. Към инициативите са заявили подкрепа Областна администрация Стара Загора, Община Стара Загора, Библиотека "Родина", медии.
Целта на кампанията е информацията за децата с аутизъм да достигне до представителите на различни среди от местната общност на базата на лично преживяване и отделено време заедно с дете с аутистичен синдром. Предвижда се деца и родители от Центъра да се срещнат с областния управител Георги Ранов и с кмета на града Живко Тодоров.
В инициативите са включени среща и спортен полуден с представители на футболен отбор и посещение във военно поделение. Предвидени са участие на децата, родителите и специалистите в работилничка за пролетна украса "Дюкянче за сръчни ръчички" в детски отдел на библиотека "Родина".
За 8-и път стартира кампания "Заедно можем повече" в подкрепа на деца с аутизъмНа 27 март, петък, ще бъде проведен ДЕН НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ. От 9 до 17 часа желаещите могат да посетят Центъра, да се запознаят с екипа и предоставяните услуги, да получат безплатна консултация и информация.
Кампанията ще бъде закрита със забавни игри в детски център "Мерелин"-Стара Загора. На празника ще бъдат връчени благодарствени грамоти.
През 2007 г. Генералната Асамблея на ООН приема резолюция 62/139, която обявява 2 април за Световен ден за информираност за аутизма. Около 67 млн. души по света са засегнати от аутизъм, което го прави най-бързо нарастващото в международен мащаб сериозно нарушение в психическото развитие. Има данни, че в последните години с аутизъм ще бъдат диагностицирани повече деца, отколкото с диабет, рак и СПИН взети заедно. Докато само преди 10-15 години 1 до 5 на 10 хиляди живородени деца са били с проблеми от аутистичния спектър, днес много тревожен е фактът, че различни информационни източници сочат под 1 на 80 живородени деца с аутизъм. За България се посочва цифрата между 16 и 20 хиляди, макар да няма официална статистика.
Аутизмът е генерализирано разстройство на развитието, при което са нарушени умението на човека да общува и да се разбира с другите (често липсва или е крайно ограничена речта; детето няма очен контакт и се самоизолира), има нарушения в чувствителността, поведенчески проблеми, агресивност или фобии. Макар не всички тези прояви да са налице при всяко дете, най-често се затрудняват процесите на обучение, социализация и развитие на детето. Практиката показва, че за постигане на добри резултати в работата с аутистичните деца е много важно те да бъдат рано насочени към диагностика, терапия и рехабилитация.
На 2 април милиони професионалисти, родители, страдащи от аутизъм деца и възрастни в различни държави имат възможност да поставят пред обществеността аутизма като глобален проблем, да покажат необходимостта от ранното диагностициране и интервенция, да почетат уникалните способности на хората с аутизъм, да провокират толерантност и съпричастност, за да бъдат улеснени процесите на приобщаването им в училището и обществото.
"Здравна поща", Радослава РАШЕВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД