11 февруари - Световен ден на болните

11 февруари - Световен ден на болните11 февруари е определен в международния календар като Световен ден на болните. Това събитие се възприема по-скоро като социално движение, насочено към подпомагане на хората, които спадат към тъжната категория на болните.
Световният ден на болните се отбелязва по инициативата на покойния Папа Йоан Павел II. В специалното послание, написано по този повод, Папата отбелязал, че ежегодното честване на Световният ден на пациента има определена цел.
Тази цел е да се предаде усещането на многобройният медицински персонал на католическите организации, на вярващите, на цялото гражданско общество за необходимостта от по-добри грижи за болни и немощни и облекчяване на тяхното страдание.
През 1991 г. папа Йоан Павел II е бил диагностициран с болестта на Паркинсон.
За първи път Световен ден на болните се е чествал на 11 февруари 1993 г. Според легендата именно на този ден във френския град Лурд преди много векове се явила Дева Мария. Света Богородица, Дева Мария от Лурд, излекувала страдащите, превръщайки се по този начин в символа на спасителя на болните.
Българите най-често боледуват от респираторни, сърдечносъдови и мозъчносъдови заболявания, сочат данните на здравната статистика. В списъка на най-често срещаните, т. нар. социално значими заболявания, следват еднокринните, онкологичните, предаваните по полов път.
Злокачествените новообразувания (онкологични заболявания) са причина за една десета от смъртните случаи и заемат второ място по този показател в повечето развити страни.
Терминът „рак” се използва като родово понятие за обозначаване на над 100 различни заболявания, включително злокачествените тумори с различна локализация. Това, което ги обединява, е нарушаването на механизма, регулиращ нормалния растеж на клетките, тяхното неконтролируемо разрастване, проникване в околните тъкани и разпространенияе в други органи.
Установено е, че появата на раковите заболявания е следствие от условията на средата, начина на живот и бита на хората.
Лекарите припомнят, че открита навреме, никоя болест не е смъртна присъда.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД