15 младежи от област Стара Загора ще учат безплатно гериатрични грижи в Германия

15 младежи от област Стара Загора ще учат безплатно гериатрични грижи в Германия15 младежи на възраст от 18 до 27 години от област Стара Загора ще имат възможност да се обучават по специалността „Гериатрични грижи“ в Германия. Обучението ще е по проект на фондация АВО, северен Хесен, Германия, който се финансира от Министерството на социалните грижи и от Федералната агенция по заетостта на Германия. Цялата стойност на проекта е над 500 000 евро. Освен 15 наши младежи в Германия ще се обучават и 15 испанци.
Младежите не само ще се следват напълно безплатно в продължение на три години, те ще получават и по 818 евро месечно за издръжка и ще имат възможност, отново със средства по проекта, да си пътуват по два пъти в годината до родината и обратно.
Това съобщи днес на пресконференция ръководителката на проекта за България Анелия Парапанова. Партньор по него е Областната администрация на Стара Загора. Областният управител Георги Ранов и неговата заместничка Мариана Кръстева приветстваха полезната инициатива, която стартира в града на липите. На срещата с журналистите беше и президентът на АВО, северен Хесен, Клаус Матес.
Проектът ще стартира в началото на февруари с 6-месечен интензивен курс по немски език за одобрените кандидати. В този срок те трябва да покрият ниво В1 за владеене на езика. След това младежите ще заминат за Германия.
За да се запишат за участие в проекта, младите хора трябва да имат средно образование или бакалавърска степен, но да не са работили досега в сферата на гериатричните или социалните грижи. Всички успешно завършили обучението си в Германия ще получат дипломи за гериатрични специалисти, признати в Германия, Австрия, Швейцария, Испания.
"Здравна поща", Мадлен ПЕЕВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД