Наши кардиолози ще участват в мащабно европейско проучване

Д-р Валери ГелевСредно при 15%-20% от пациентите с исхемична болест на сърцето се срещат хронични тотални коронарни оклузии, които са обект на нарастващ интерес от страна на кардиолозите интервенционалисти през последните години. В резултат на развитието на методите на инвазивната кардиология, успехът в реваскуларлизационното лечение при пациенти с такава патология е значителен, благодарение на което тези хора живеят с години по-дълго и се радват на много по-добро качество на живот. Този метод се прилага и у нас, имаме подготвени специалисти, които го владеят и ще участват в мащабно европейско многоцентрово проучване ЕuroCTOtrial върху прогнозата и отдалечените ефекти при така лекувани пациенти.
Това коментира д-р Валери Гелев, ръководител на Кардиологичното отделение в МБАЛ „Токуда” при откриването на Третия европейски форум за ретроградна реваскуларизация, на който болницата е домакин. В допълнение д-р Гелев, който е научен директор на курса, уточни, че изборът на темата за ретроградния достъп не е случаен и е продиктуван от факта, че след въвеждането му през 2006 г. от екип японски кардиолози, той намира все по-широко приложение при индицирани случаи. Успеваемостта при ретроградния достъп е около 90% при изключително нисък процент на усложненията, подчерта д-р Гелев и за сравнение посочи, че при използване единствено на антеградния достъп, както е било преди години, успеваемостта е достигала до 60%-70%. Освен, че е по-щадящ, този метод има и доказан ефект по отношение на бъдещи съдови инциденти, които настъпват значително по-рядко при лекувани с него пациенти. Вече се натрупват данни от многоцентрови проучвания, които доказват, че ретроградната реваскуларизация дори изпреварва по успеваемост откритата сърдечна хирургия, при която специалистите отчитат ефект в около 70% от случаите.
Във форума вземат участие водещи кардиолози интервенционалисти от 15 държави, а в работните сесии се представят случаи на живо и се обсъждат бъдещите насоки в развитието на тази област на инвазивната кардиология. Гост лектор на събитието е председателят на Европейския клуб по хронични тотални оклузии проф. Алфредо Галаси. Сред коментираните проблеми ще бъде и темата за постигането на оптимално лъчево натоварване и ефективна лъчева протекция при пациенти, лекувани с интервенционални методи. Европейската среща ще продължи и утре.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД