Старозагорската УМБАЛ приложи за пръв път у нас авангардна процедура за 11-годишен

Старозагорската УМБАЛ приложи за първ път у нас авангардна процедура за 11-годишенЛекарите в МБАЛ “Проф. д-р Стоян Киркович” (Университетска) приложиха за пръв път в България изключително авангардна инвазивна процедура при лечението на 11-годишен пациент от Стралджа. За подобряване състоянието на пациента се реши да се приложи континуална веновенозна филтрация, която досега в страната ни е правена само на възрастни пациенти и никога на дете.
До решението за високоспецифичната процедура се стигна след лекарски консулт със специалисти анестезиолози и реаниматори, ортопеди, педиатър, специалисти от центъра по Хемодиализа под ръководството на инж. Чавдар Димитров - представител на фирма Gambro (Швеция). Инж. Димитров има 18-годишен опит в прилагането на подобен род процедура за очистване на кръвта при болни с бъбречна недостатъчност, сепсис, септичен шок и хронични заболявания на черния дроб. Нужният скъпоструващ филтър и консумативите за извършването на диализата бяха осигурени с любезното съдействие на инж. Димитров.
Използването на този вид лечение чрез сложна апаратура за диализа се налага заради усложненото здравословно състояние на 11-годишния В.К. Момчето постъпва в МБАЛ “Проф. д-р Стоян Киркович” (Университетска) на 2 март. Заболява седем дни по-рано. Тогава се оплаква от болки в дясна тазобедрена става. Първоначално е проведено лечение с обезболяващи, но без съществен ефект.
Старозагорската УМБАЛ приложи за първ път у нас авангардна процедура за 11-годишенВ хода на лечението се появява обрив по цялото тяло, повишава телесната температура и е хоспитализиран в Детско отделение на болницата в Ямбол. Преценено е, че има данни за пневмония и поради влошаване на общото му състояние е приведен в Детска клиника в МБАЛ “Проф. д-р Стоян Киркович” (Университетска)-Стара Загора. Приет е със силни болки в дясна тазобедрена става и бедрото, с невъзможност за пасивни и активни движения в дясна тазобедрена става. По този повод е консултиран с ортопед. Направени са две скенограми на тазобедрената става, извършена е и оперативна интервенция на същата става, като лекарите установяват гнойна инфекция. Започнато е масивно антибиотично лечение и въпреки това състоянието се влошава. Направената снимка на белия дроб на момчето показва данни за плеврит и масивна пневмония с разпад в дясна белодробна половина. На 7 март направеният MRI показва, че възпалителни промени, освен в дясната тазобедрена става, започват и в мускулатурата. Всички изследвания показват висока възпалителна активност и след обсъждане на прогресията на инфекцията, която заплашва да бъдат включени и други системи е взето решение от лекарския екип да се прибегне до този авангарден метод на лечение с използване на специфичната технология на диализа. Тя се прилага в случаи на тежко септично състояние и септичен шок, както и ангажиране на функциите на белия дроб с прояви на дихателна недостатъчност.
“В нашия случай беше преценено, че тежката и генерализирана стафилококова инфекция, въпреки провежданото тридневно антибиотично лечение, не показва тенденция за ограничаване на органните увреждания и затова се реши, че за момента оптималната възможност за клинично подобрение е прилагането на тази процедура”, уточни проф. д-р Петрана Чакаръва, изпълнителен директор на МБАЛ “Проф. д-р Стоян Киркович” (Университетска).
В 19 часа на 7 март се пристъпи към осъществяване на лечебната процедура. Тя трябва да продължи 24 часа под стриктното наблюдение на всички жизненоважни показатели в динамика и статуса на кръвосъсирване.
След завършването на процедурата ще бъде проверено нивото на интерлевкините, което се повишава обичайно при тежки септични състояния – интерлевкин – 1, 2, 6. Очакваме клинично подобрение и ако това стане факт, се откриват нови хоризонти за съвременно лечение на деца с тежко септично състояние.
Ръководството на МБАЛ “Проф. д-р Стоян Киркович” (Университетска) изказва сърдечна благодарност за хуманизма на инж. Чавдар Димитров, на д-р Пеева и д-р Д. Димитров, на всички колеги от КАИЛ и от Хемодиализа, както и на всички останали специалисти за себеотдаването, куража и професионализма в това начинание, се казва в прессъобщение на болничното заведение.
Здравна поща", източник: пресцентър УМБАЛ

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД